Ko dovede Indijca u Srbiju, dobija subvenciju

Foto: My Soul/pexels.com

Podsticaj: Uslov je da gost u Srbiji provede najmanje pet noći i da je u grupi od minimum 15 turista, a istom sumom agencije se nagrađuju i za dovođenje gostiju iz Kine, SAD, Južne Koreje i Japana

Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma ponudilo je i ove godine i do 50 evra subvencije po turisti agencijama koje organizovano dovede strance u Srbiju.

Uslov za dobijanje ove sume je da gost u našoj zemlji prenoći više od pet puta, da grupa ima najmanje 15 turista i da dolazi iz Kine, Južne Koreje, Amerike, Japana, a od ove godine i iz Indije.

Razlog za uključivanje Indijaca na listu najdragocenijih gostiju direktor Jute Aleksandar Seničić vidi u želji države da se otvori tržište poput Indije, u koje je u prethodnom periodu dosta investirano u smislu promocije. – To je dobar način da motivišete agencije da idu sa što nižim cenama da privuku turiste sa tih tržišta, da budu konkurentni, jer onda deo njihovih troškova pokriva država i ne radi se sa gubitkom. Pre ovog su bili favorizovani turisti iz Rusije, Kine i Turske, a sada je na red došla i Indija, koja je veliko tržište i dobro je što ga stalno širimo – rekao je Seničić.

Tako se nešto lošije ove godine kotiraju turisti iz Rusije i Turske, za čiji je boravak duži od pet dana predviđeno po 30 evra po čoveku. – U slučaju da su strani turisti za ostvarena tri do četiri noćenja, tj. za ostvarena dva do četiri noćenja za učesnike međunarodnog kongresa, doputovali avionom iz Rusije, Turske, Kine, Indije, Južne Koreje, Japana ili SAD, iznos subvencija koje im se uplaćuje je 20 evra za Rusiju i Tursku, a 30 evra za druge zemlje iz ovog spiska. Ukoliko su turisti ostvarili pet i više noćenja, a doputovali su iz Rusije ili Turske, subvencija je 30 evra, a za Kineze, Indijce, Korejce, Japance i Amerikance 50 evra – navedeno je u Uredbi o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa stranih turista na teritoriji Srbije.

Subvencije su ponuđene našim turističkim agencijama kad same organizuju dolazak stranih turista u Srbiju, ali i kada su samo lokalni partneri stranih agencija za takva putovanja.

Prethodni tekstIndija prekida izdavanje turističkih viza do 15. aprila, uvodi karantine
Sledeći tekstIndijski začini – jačaju imunitet

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime