Kupac IMT-a proizvodiće traktore sa firmom Milenijum Tim

Foto: jill111/pixabay.com

Kada je u aprilu 2018. godine indijska kompanija Tafe kupila IMT – industriju motora i traktora u javnosti je ova privatizacija predstavljena kao veliki događaj i početak oživljavanja nekadašnjeg jugoslovenskog industrijskog giganta koji je nekoliko godina bio u stečaju. Istraživanje Insajdera pokazalo je da će se, međutim, u posao sa svetski poznatim proizvođačem uključiti domaća firma Milenijum Tim koja je do sada bila poznata samo kao kompanija koja radi na nizu, uglavnom državnih, građevinskih poslova.

Kako je pokazalo naše istraživanje, indijska kompanija Tafe je još 2014. godine poslala dopis Vladi Srbije o zainteresovanosti da nastavi proizvodnju poljoprivrednih mašina u Srbiji, a već naredne 2015. godine Tafe i Milenijum Tim su potpisali Memorandum o saradnji. Ni predstavnici države ni indijske kompanije prilikom prodaje IMT-a u aprilu prošle godine nisu pominjali ulazak u posao ove domaće firme.

Saradnja Tafea i Milenijum Tima je formalizovana u septembru 2018. kada je prema podacima iz registra osnovana nova firma pod gotovo istim imenom – „Industrija mehanizacije i traktora“ u kojoj po polovinu vlasništva imaju Milenijum Tim i Kamal Ahuđa, zamenik direktora kompanije „Tafe“ za evropsko tržište.

Podsetimo, indijska kompanija Tafe koja se bavi proizvodnjom traktora je deo Amalgations Group koja ima godišnji promet od 2,5 milijardi dolara. Ova multinacionalna korporacija treći je po veličini proizvođač traktora na svetu i sarađivao je sa aktivno sa IMT-om od 1960. godine pa sve do početka rata na prostoru bivše Jugoslavije.

U aprilu prošle, kupili su IMT za 560.000 evra, ali samo kao pravnog subjekta. To znači da su dobili pravo na korišćenje brenda IMT-a i njenu intelektualnu svojinu, pravo na žig, ali i objekte u Jarkovcu kod Sečnja, gde je nekada bila fabrika za proizvodnju prikolica za traktore.

Cilj zajedničko ulaganje u novu fabriku

Novinari Insajdera kontaktirali su i predstavnika Tafea Kamala Ahuđu i Milenijum Tim u vezi sa zajedničkim poslom proizvodnje novih IMT traktora.

U Milenijum Timu su za Insajder rekli da saradnja sa Tafeom datira još od decembra 2015. godine kada su ove dve firme potpisale i Memorandum o saradnji i da je cilj ove saradnje „ulaganje u izgradnju moderne fabrike na teritoriji Republike Srbije čiji će proizvodi biti plasirani na tržište regiona“.

Milenijum tim platio učešće Tafea na Sajmu poljoprivrede

Prema saznanjima Insajdera, Milenijum Tim je platio i učešće Tafea na prošlogodišnjem Sajmu poljoprivrede, mesec dana nakon kupovine IMT-a i četiri meseca pre nego što je formirana zajednička kompanija. Na pitanje zbog čega je Milenijum Tim finansirao izlaganje Tafea na Sajmu, Ahuđa navodi da je to zbog toga što su oni već tada razgovarali o zajedničkim poslovima, a da je inicijativa Milenijum Tima bila da finansiraju učešće na Sajmu.

„Mi smo njima rekli da ćemo da refundiramo sve troškove kada budemo započeli posao zajedno, a to je njihov rizik tada bio da preuzmu te troškove“, ističe predstavnik Tafea.
„U skladu sa dugoročnim planovima održivog razvoja naše kompanije, Millenium Tim širi svoje poslovanje. Ulaskom u segment poslovanja koji se tiče proizvodnje, plasmana i izvoza traktora, prepoznali smo potencijal. Cilj ove saradnje je sprovođenje zajedničke investicije. Zajednička kompanija koja je osnovana, oformljena je sa ciljem realizacije pomenutog projekta“, navode u ovoj kompaniji za Insajder.

Kamal Ahuđa, koji je o planovima IMT-a govorio za Insajder odmah nakon prodaje, naveo je da je Milenijum Tim jedan od distributera Tafea u Srbiji. Prema njegovim rečima, ova firma je odlučila da uđe i u posao proizvodnje traktora, zbog čega su napravili i zajedničku firmu.

„Prijavili su se da budu distributeri, a nakon toga su izrazili želju i za ulaganja u montažnu liniju. Pregovori između nas neformalno traju duže od godinu dana. Ako se oni pokažu kao dobri i ako imaju sredstva i kvalitetne ljude koji će doneti know how, mi ćemo raditi zajedno“, kaže Ahuđa za Insajder.

Na pitanje zbog čega je baš morala da se formira posebna firma Ahuđa ističe da je na tome insistirala centrala Tafea.

„Tafe je insistirao na tome da se formira posebna firma, naša vlasnica iz Indije. Milenijum Tim se nije do sada bavio ovom delatnošću, ali to i jeste jedan od motiva da napravimo posebnu firmu. Da ne bi bilo nikakvog preklapanja između onoga što inače rade i ovoga što ćemo započeti zajedno“, objašnjava Ahuđa.

Milenijum tim – neuspešne gasifikacije

Firma Milenijum Tim iz Beograda koja je je početkom 2003. godine osnovana kao firma za trgovinu prehrambenim proizvodima i otpadom, u vlasništvu je Stojana Vujka i Ivana Bošnjaka. Prema istraživanju Insajdera u serijalu „Energetski (ne)sporazum“, rukovodstvo Srbijagasa je od 2008. godine ugovorilo poslove izgradnje distributivnih gasovoda čija se vrednost meri desetinama miliona evra, bez tendera, a upadljivo je najviše poslova dobila firma Milenijum Tim.

Interni izveštaj Javnog preduzeća Srbijagas zaključno sa 31. martom 2017. do kog su došli novinari Insajdera potvrdio je da je Srbijagas plaćao i nezavršene poslove na izgradnji mreže distributivnih gasovoda u gradovima i opštinama širom Srbije, a najveća kašnjenja zabeležena su u mestima u kojima je posao dobila firma Milenijum Tim.

Vlasnici Milenijum Tima pojavili su se i u nekoliko predizbornih spotova visokog funkcionera SPS i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića.

Iako su za ovo preduzeće predstavnici SNS-a u predizbornoj kampanji 2012. godine tvrdili da je reč o “Ivičinom preduzeću”, aludirajući na lidera SPS-a Ivicu Dačića, ovo preduzeće je angažovano na brojnim poslovima i posle dolaska SNS na vlast.

Milenijum Tim je angažovan i na pripremi terena za projekat „Beograd na vodi“. Nakon rušenja privatnih objekata u Hercegovačkoj ulici u aprilu 2016. godine koje su počinile osobe sa fantomkama, Milenijum Tim je obavio rušenje preostalih objekata. Preduzeća „Transport Peroni“ i „Iskra“ su zbog naknadnog rušenja objekata u njihovom vlasništvu podnela i nekoliko krivičnih prijava protiv Milenijum Tima.

Otvorena trka za zemljište na Novom Beogradu

Jugoslovenska Industrija mašina i traktora (IMT) koja je na vrhuncu svoje snage proizvodila čak 40.000 traktora, otišla je u stečaj 2015. godine u trenutku kada je fabrika imala dug od 186 miliona evra. Na biro rada 2014. odlazi 500 radnika, a nakon proglašenja stečaja preostalih 360.

Razloge za guranje IMT-a u stečaj i prekid proizvodnje mnogi stručnjaci su videli u činjenici da potencijalni kupci nisu želeli da sklapaju traktore, već su se interesovali za prenamenu industrijskog zemljišta u građevinsko, kako bi se na tom mestu gradile poslovne i stambene zgrade.

Pokušaji prodaje IMT-a propali su nekoliko puta, a kao jedan od glavnih razloga bilo je to što zainteresovani nisu želeli pokretanje proizvodnje traktora, već 41 hektar zemljišta na Novom Beogradu u Bloku 64. Na prethodne tendere za kupovinu IMT-a javljali su se konzorcijumi iza kojih su stajali biznismeni Filip Cepter, Petar Matić, ali i bivši ministar energetike Goran Novaković.

Međutim, u aprilu prošle godine indijska kompanija TAFE, koja je stari partner IMT-a iz vremena Jugoslavije, kupuje IMT za 560.000 evra, ali samo kao pravni subjekt. Zemljište na Novom Beogradu gde je bila fabrika IMT-a, za sada je ostalo u vlasništvu države Srbije, ali se u narednom periodu na tom području planira izgradnja poslovnih i stambenih objekata.

(Saša Dragojlo, insajder.net)

Prethodni tekstSamsung predstavlja Galaxy M seriju telefona u Indiji
Sledeći tekstIndijac tuži svoje roditelje iz bizarnog razloga

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime