Uspešna saradnja indijske “Sonalike” i boljevačke fabrike “Agromehanika”

Foto: Photos_by_J_Neujahr/pixabay.com

INDIJSKA kompanija “Sonalika”, strateški partner boljevačke Fabrike poljoprivrednih maština (FPM) “Agromehanika”, predstavila je danas u Boljevcu tri nova traktora, marke “Solis”, koji će se sklapati u FPM. Reč je o mašinama koje zadovoljavaju stroge kriterijume IPARD programa Evropske unije, zbog čega će se ova fabrika naći među najznačajnijim proizvođačima traktora na Starom kontinentu.

Kako je izjavio Ajay Kumar, direktor prodaje “Sonalike” za Evropu, nakon što je 2012. godine sklopljen ugovor o strateškom partnerstvu sa FPM, proizvodnja je dostigla oko 300 traktora godišnje

– Sada želimo da odemo korak dalje – da proširimo proizvodnju i u narednih nekoliko godina ovde proizvodimo oko 700 traktora, i da u te svrhe osposobimo liniju gde će se produkovati najmanje 30 odsto delova za sklapanje tih mašina – rekao je Kumar. “Sonalika” je najveći indijski izvoznik traktora, a cilj nam je da u narednih nekoliko godina budemo među tri najveća svetska proizvođača ovih poljoprivrednih mašina. – Trenutno, godišnje proizvodimo oko 100.000 traktora, od kojih najveći deo izvozimo. Imamo oko pet hiljada zaposlenih, ali i više od 300 distributivnih centara samo u Evropi. Nedavno smo u Nemačkoj otvorili i centralni magacin, koji će našim kupcima omogućiti da u roku od 24 časa dobiju neophodne rezervne delove.

Branislav Rajić, direktor FPM, kazao je da je “Agromehanika” vodeći proizvođač agromehanizacije u jugoistočnoj Evropi.

– Naš je cilj da, u strateškom partnerstvu sa “Sonalikom”, zaokružimo proizvodnju i produkcijom traktora, budući da ovde sami pravimo sve vrste mašina za poljoprivredu – naglasio je Rajić. – Na taj način, plan je da izvoz, sa sadašnjih 65 odsto, u narednom periodu povećamo na 75 procenata.

DIREKTOR FPM Branislav Rajić je podvukao i da proširenjem proizvodnje očekuje i upošljavanje novih radnika.

– Mi stalno imamo potrebu za radnom snagom, ali moramo i da pratimo razvoj novih tehnologija i stvaramo osposobljene kadrove, zbog čega sa Tehničkom školom u Boljevcu imamo potpisan ugovor o dualnom obrazovanju, jer nam godišnje nedostaje najmanje 20 proizvodnih radnika – zaključio je Rajić.

(novosti.rs)

Prethodni tekstIndijska manekenka „počastila“ fanove (foto)
Sledeći tekstMagični indijski začin – lek za sve

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime