Magični indijski začin – lek za sve

Kurkuma začin je formirao deo indijske kulture i tradicije jer se od pamtiveka smatra biljnim lekom zbog svojih anti-upalnih i terapeutskih svojstava!

Kurkuma, u Indiji poznatija kao „haldi“ je začin iz korena biljke Curcuma longa. Poreklom je iz Južne Azije, a u indijskoj kuhinji se koristi već vekovima. Kurkuma je višegodišnja biljka koja pripada porodici đumbira. Rizom se kuva, suši i melje da bi se dobio prah od kurkume. Ovaj prah je jarko narandžasto-žute boje, ima izrazito zemljast, blago gorak i blago ljut ukus i miris koji podseća na senf zbog prisustva supstance koja se zove kurkumin. Ovaj prah se najčešće koristi kao začin u kariju i južnoazijskoj kuhinji. Pored konzumiranja, koristi se i za bojenje proizvoda na bazi senfa.

Kurkuma začin je formirao deo indijske kulture i tradicije jer se od pamtiveka smatra biljnim lekom zbog svojih anti-upalnih i terapeutskih svojstava. Često se koristi u ritualima, posebno na „haldi“ ceremoniji indijskih venčanja gde se pasta od kurkume nanosi na telo mlade i mladoženje kao deo bračnih priprema. Kurkuma je i prirodni kozmetički proizvod, pa se koristi i za ulepšavanje kože. Pored svega navedenog, kurkumin u kurkumi može tretirati i niz drugih bolesti kao što su Alchajmerova bolest, dijabetes, alergije, artritis i druge hronične bolesti. Pošto se ovaj začin koristi širom sveta, često se naziva i „indijski šafran“.

Prethodni tekstUspešna saradnja indijske “Sonalike” i boljevačke fabrike “Agromehanika”
Sledeći tekstIndija – 58. najkonkurentnija ekonomija prema indeksu WEF

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime