Nacionalni dan nauke u Indiji

Nacionalni dan nauke prvi put je obeležen 28. februara 1987. povodom Ramanovog efekta, otkrića indijskog naučnika CV Ramana.

Nacionalni dan nauke obeležava se u Indiji 28. februara. Indijski naučnik Čandrasekara Venkata Raman ili CV Raman otkrio je Ramanov efekat 28. februara 1928. godine. Za svoje otkriće CV Raman dobio je Nobelovu nagradu za fiziku 1930. godine.

Ramanov efekat: prvi pu je potvrđeno da se svetlost rasejava na molekule, menjajući frekvenciju, što je po nazvano Ramanov efekat. Ti nalazi objašnjeni su kvantnom teorijom i doveli su do razvoja nove metode za identifikaciju oblika molekula, što se po naučniku naziva Ramanova spektroskopija. Godine 1930. postao je prvi Azijac kome je dodeljena Nobelova nagrada za fiziku.

U Indiji je proslavljen Nacionalni dan nauke kako bi se širila poruka o značaju nauke koja se koristi u svakodnevnom životu ljudi i popularizovala nauka i tehnologija. Dan takođe daje priliku naučnicima u zemlji da pokažu svoj rad na organizovanim emisijama. Studenti prezentuju razne naučne projekte. Nacionalne i državne naučne institucije predstavljaju svoja najnovija istraživanja. Tema Nacionalnog dana nauke 2018. je „Nauka i tehnologija za održivu budućnost“.

Premijer Narendra Modi tvitovao je povdom Nacionalnog dana nauke: Pozdravljam sve ljubitelje nauke i želim im sve najbolje. Indija je izuzetno ponosna na svoje naučnike.“

Prethodni tekstIndijska železnica započela najveći proces zapošljavanja na svetu – potrebno 89.500 radnika
Sledeći tekstDiznijeve princeze je obukla u indijsku odeću i rezultat je očaravajući (foto)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime