Nacionalni park Kaziranga

Foto: Facebook/IndiaInSerbia

Nacionalni park Kaziranga je nacionalni park koji se nalazi uz reku Bramaputra u pokrajinama Golagat i Nagaon u indijskoj državi Asam.

Kaziranga ima površinu od od 430 kvadratnih metara i osnovan je 1905. godine. Prekrivaju ga većinom pašnjaci tzv. „slonovske trave“, blatišta, vlažna suptropska i tropska kišna šuma, ispresecani sa četiri glavne reke, uključujući Bramaputru i nekoliko malenih jezera.

Upoređujući ga sa drugim zaštićenim područjima Indije, Kaziranga je najbolji u očuvanju divljih životinja, a kako se nalazi na ivici istočne himalajske bioraznolikosti, u njemu se nalazi veliki broj različitih vrsta. U njemu se nalaze dve trećine svetske populacije ugroženih Indijskih nosoroga i najveća koncentracija tigrova od svih svetskih nacionalnih parkova, zbog čega je proglašen i rezervatom tigrova 2006. godine.

Pored toga, park je dom za 35 vrsta sisavaca, uključujući veliki broj divljih slonova, indijskih bivola i barasinga jelena, ali i veliki broj ptica, zbog čega je prepoznat kao važan rezervat ptica.

Upisan je 1985. godine na UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Aziji i Okeaniji kao jedno velikih utočišta divljih životinja.

Prethodni tekstUčešće Srbije na 10. Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike, Bubanešvar, Indija (9-19. decembar 2016)
Sledeći tekstŠruti Šarma – čuvar indijske prirode

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime