Najveće demokratsko odmeravanje snaga – u Indiji

U Indiji se do 19. maja održavaju opšti izbori, u sedam faza. Devetsto miliona registrovanih birača može da se izjasni o pet godina vladavine premijera Narende Modija i njegove Baratija Džanata partije (BDP). Analitičari tvrde da su šanse da Modi ostane na vlasti velike, jer je većina stanovništva zadovoljna reformama koje je pokrenuo. Njegov glavni rival Rahul Gandi, potomak porodice Nehru–Gandi i predsednik Indijskog nacionalnog kongresa (INC), ima podršku među siromašnim slojevima društva, farmerima i seljacima.

Ankete pokazuju da Modijeva Baratija ima prednost u odnosu na Indijski nacionalni kongres, ali da ostaje neizvesno da li će u 17. sazivu donjeg doma parlamenta Lok Sabi osvojiti većinu od 545 poslaničkih mesta.

Indija se okreće Zapadu, a kritikuje kineski Put svile

Zapadne liberalne demokratije gledaju s puno nade u Indiju. Reč je o nuklearnoj i regionalnoj sili koja ima jednu od najvećih armija na svetu i troši ogromna sredstva za uvoz oružja.

Indija se pod Modijem udaljava od Pokreta nesvrstanih, čiji je bila i osnivač i stožer.

Glasanje u Indiji

„Danas se vezuje za regionalne grupacije kao što je BRIKS, ali i saradnju unutar trougla Brazil, Indija, Južna Afrika. Sve više sarađuje s Japanom, Australijom i Amerikom. Ukoliko Modi pobedi, Indija će nastaviti takvu spoljnu politiku“, kaže naš komentator.

S druge strane, Indija ima značajne zamerke na kineski projekat Put svile, jer je veliki partner Kine u toj globalnoj incijativi Pakistan.

„Neki od najvećih transportnih projekata se grade u saradnji s Pakistanom, pa se Indija pita da li će ostati izolovana. Modi je kao desničar i nacionalista manje okrenut ka svetu kome je bila naklonjena Kongresna stranka dok je vladala. On ima izrazito kapitalističke poglede“, smatra Korkodelović.

Aktuelni premijer potiče iz države Gudžarat, čiji biznismeni predstavljaju velike rivale vrhu jevrejske, irske i škotske poslovne zajednice.

(RTS)

Prethodni tekstNajmoćnija izborna komisija u svetu – u Indiji
Sledeći tekstGlasanje u Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime