Najveće svetsko tržište proda 48.000 motocikla dnevno

Foto: Pixabay.com/tpsdave

Da li ste osetili tektonski poremećaj u moto industriji? Ako niste, trebalo je, jer je upravo došlo do smene na vrhu. Naime, Indija je pretekla Kinu, postavši najveće tržište dvotočkaša na svetu.

Ali koliko je tačno veliko indijsko tržište? Prošle godine, u ovoj zemlji je prodato preko 17,7 miliona motocikala! To je brojka od preko 48.000 motocikala svakog dana!

U Kini, ta brojka je bila “nešto” manja. Navodnici su tu namerno, jer se radi o oko 900.000 motocikala manje.

U proteklih sedam godina, Indija beleži izuzetan rast prodaje dvotočkaša (32% u pomenutom periodu, a motocikli su ujedno i najpopularnije sredstvo prevoza. Procenjuje se da oko 80% svih vozila na tamošnjim putevima čine dvotočkaši i njihove varijante.

Sve veći broj izgrađenih puteva i kontinuirani razvoj su najveći razlozi za ovaj rast. S druge strane, prodaja motocikala u Kini je u 2016. bila za 11% manja nego godinu pre toga, a pad prodaje je još primetniji ako se pogledaju brojke iz 2009, kada je u Kini prodato preko 19 miliona dvotočkaša.

Doduše, stoji da je u Kini povećana prodaja električnih motocikala i skutera, pre svega zbog sve strožijih propisa usled prevelikog zagađenja u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Poznavaoci prilika očekuju dodatno smanjenje prodaje u Kini, a što se Indije tiče, navodi se da, ukoliko se ovakav trend nastavi, ni cifra od 20 miliona nije nedostižna.

(Moto-berza.com)

Prethodni tekstPredstavnici srpskih firmi u komercijalnoj i trgovinskoj poseti Indiji
Sledeći tekstNaučite hindi besplatno preko interneta!

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime