Najveći uvoznik oružja – Indija

Foto: scholty1970/pixabay.com

Globalna trgovina oružjem u poslednjih pet godina povećana je za deset odsto – najveći izvoznik su SAD sa 34 odsto udela u trgovini, a sledi Rusija sa 22 odsto, navodi Institut za  studije SIPRI iz Stokholma.

Posle SAD i Rusije, na spisku izvoznika slede Francuska, Njemačka i Kina, dok je Indija najveći uvoznik oružja.

Porast prodaje stručnjaci objašnjavaju najviše povećanom nabavkom oružja u Aziji, Okeaniji i na Bliskom istoku.

Izveštaj se odnosi na krupno oružje, poput raketnih sistema, aviona i tenkova, a ne obuhvata puške, pištolje i municiju.

SAD su povećale izvoz oružja za četvrtinu i izvoze ga u 98 država. Ugovore je najvećim delom zaključivala administracija bivšeg američkog predsednika Baraka Obame.

U poslednjem petogodišnjem razdoblju ruski izvoz je opao za sedam odsto, ali ta zemlja i dalje zauzima drugo mesto u svetskoj trgovini krupnim oružjem.

Uprkos političkim raspravama na Zapadu o tome treba li izvoziti u zemlje koje su u ratu, SAD i evropske države ostaju glavni izvoznici za region pogođen sukobom.

Najveći uvoznik oružja ostaje Indija, koja je kupila 12 odsto ukupne količine.

Drugi najveći uvoznik je Saudijska Arabija, koja je utrostručila nabavke, a slede Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina. Pri tome je Kina smanjila uvoz za petinu jer proizvodi sve više domaćeg oružja.

Evropske države uvozile su 22 odsto manje naoružanja u poslednjih pet godina. Prema analizi stručnjaka, očekuje se novi porast uvoza, prenose vojni portali.

Prethodni tekstSRK je bolivudska zvezda sa najviše pratilaca na Tviteru i ovako je to proslavio (video)
Sledeći tekstFudbal u Indiji – časte te i za dobar pas!

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime