Ni oštećenje vida nije sprečilo ove Indijke da postanu šampionke u džudou

Foto: YouTube/The Time (Printscreen)

U zabačenim delovima Indije žene sa oštećenim vidom dobile su nedavno priliku da nauče nove tehnike samoodbrane.

Njihov nedostatak nije ih sprečio da zajedno uče džudo, a neke su čak i učestvovale na međunarodnim takmičenjima. U selo su se vratile sa medaljama i nastavile da prenose svoje veštine u ovom sportu drugim ženama sa problemaima sa vidom.

Jedna od njih, Sudama, džudo je počela da trenira 2014. godine, i to joj je najviše uticalo na povećanje samopouzdanja. Zbog toga je mogla i da se vrati u školu.

– Pre nego što sam počela da treniram džudo, mislila sam: ‘Kako ću da izađem? Kako će izgledati moj život?’ Plašila sam se da idem sama u školu, jer je bila daleko, a majka i otac mi nisu dozvoljavali da putujem sama – izjavila je ova uspešna sportistinja.

Nakon povratka u školu, Sudama je počela da svoje drugarice uči ovom sportu i kasnije je postala trener. U Delhiju, Goi, Gurugramu i Laknou je osvojila zlatne i srebrne medalje.

Nakon učešća na Nacionalnom takmičenju u džudou ua slepe u Nju Delhiju, ove mlade dame su stekle veliko poštovanje zajednice. Međutim, imaju još neke izazove koje moraju da prebrode.

Dvadesetogodišnja Janki je na Nacionalnom takmičenju osvojila zlatnu medalju, i plasirala se na Međunarodno takmičenje slepih džudista koje će biti održano u Turskoj. Najveći problem sada je prikupljanje sredstava neophodnih za put.

– Srećna sam što ću predstavljati svoju zemlju. Nikada nisam mogla da ni da zamislim da će mi se život toliko promeniti zbog džudoa – izjavila je ova šampionka, a prenosi BBC.

Prethodni tekstNe odustajte od balkanskog zalogaja – utisci o Srbiji
Sledeći tekstKerala – carstvo začina

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime