Novi pritisci Amerike zbog S-400: Na redu je Indija!

Vlasti SAD otvoreno se protive planu vlasti Indije o kupovini ruskih odbrambenih sistema S-400

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) otvoreno se protive planu vlasti Indije o kupovini ruskih odbrambenih sistema S-400, baš kao što se protive i takvom planu vlasti Republike Turske.

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta kazao je da odluka indijskih vlasti o kupovini ruskih sistema S-400 neće biti tretirana kao dobronamerna i kako će sigurno ugroziti američko-indijsku vojnu saradnju.

Američki zvaničnik je dalje istakao da će kupovinom sistema S-400 Indija prekršiti američke sankcije Rusiji.

– Pogledajte ozbiljne rasprave koje saveznici unutar NATO-a vode s Turskom. Jednaku zabrinutost ćemo imati i ako Indija krene u kupovinu S-400 sistema – kazao je neimenovani zvaničnik.

SAD se protive indijskoj i turskoj kupovini ruskih savremenih odbrambenih sistema S-400 i tvrde da bi se tako indirektno ugrozile performanse najnovijih američkih aviona F-35.

Indijski premijer Narendra Modi prošle godine je potpisao sporazum o kupovini sistema S-400 s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Implementacija je najavljena za april 2023. godine.

Analitičari očekuju da će SAD nastaviti da vrše pritiske na Indiju i Tursku, kako bi ih sprečile u nabavci ruskih sistema S-400.

(Srbija danas)

Prethodni tekstIndija: Kad stvari oživljavaju
Sledeći tekstJogurt i kurkuma za mršavljenje

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime