Obiman ekonomski program i reforme vlade Indije

Foto: Pixabay.com/nattanan23

Firma „Moody’s Investors Services“ unapredila je indijski državni rejting na Baa2 u odnosu na raniju investicionu procenu od Baa3, dajući vetar u leđa indijskoj vladi za „obiman program ekonomskih i institucionalnih reformi“. Ujedno su promenjeni izgledi za rejting Indije sa „stabilni“ na „pozitivni“.

Odluka o unapređenju rejtinga potkrepljena je očekivanjem ove bonitetne institucije da će nastavak napretka u ekonomskim i institucionalnim reformama s vremenom povećati potencijal Indije za visok rast. Stabilna finansijska baza će verovatno doprineti postepenom padu opterećenje državnog duga u srednjem roku.

Moody’s je takođe unapredio rejting Indije kada su dugoročne devizne obveznice u pitanju na Baa1 sa Baa2, dugoročni bankarski depoziti ocenjeni su Baa2 sa ranijeg Baa3. Plaćanje kratkoročnih deviznih obveznica ostaje nepromenjeno P-2, dok je ocena kratkoročnih deviznih depozita banaka ocenjen P-2 u odnosu na raniju procenu P-3. Unapređenje rejtinga je usledio nakon izjave agencije Moody’s da je indijska vlada usredsređena na široki program ekonomskih i institucionalnih reformi kao što je nedavno uveden porez na dobra i usluge (GST) koji promoviše produktivnost uklanjanjem prepreka za međudržavnu trgovinu.

Iako je započet niz značajnih reformi, Moody’s veruje da će dosadašnja implementacija
pogurati ciljeve vlade za unapređenje poslovne klime, povećanje produktivnosti, podsticanje stranih i domaćih investicija i ostvarenje snažnog i održivog rasta. Moody’s očekuje da će realni rast BDP-a u 2017-18.g. usporiti na 6,7%, najviše zbog disruptivnih mera, ali ujedno se veruje da će vladine mere za podršku malim i srednjim preduzećima i izvoznicima uticati na ostvarenje rasta BDP-a od 7.5% u 2018-19, sa sličnim trendovima rasta od finansijske 2019.g. i nadalje.

Prethodni tekstPredsednik Indije otvorio 37. indijski međunarodni sajam trgovine 2017.
Sledeći tekstNapredak Indije po pitanju BDP -po glavi stanovnika

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime