Odlazak jedne od najistaknutijih pevačica hindu tradicije

Foto: Twitter/@movie_glamor

Kišori Amonkar (10 April 1932 – 3 April 2017) bila je indijska vokalna solistkinja. Smatrala se jednom od najistaknutijih pevačica u hindu tradiciji i inovator u Jaipur Garanu – zajednici muzičara koji dele prepoznatljiv muzički stil.

Kao devojčica, učila je pevanje uz pomoć svoje majke, pevačice klasične muzike Mogubai Kurdikar, ali je i eksperimentisala sa različitim vokalnim stilovima u karijeri. Smatrala se i jednim od pre eminentnih predstavnika hindu klasične muzike.

U ranim 1940-ih, Amonkar se zainteresovala za filmsku muziku ali se ubrzo vratila klasičnoj interpretaciji zbog loših iskustava u filmskoj industriji. Odluci je doprinelo i mišljenje njene majke, koja joj je oduvek bila mentor i koja nije odobravala ulazak u Bolivud. Čak joj je i zabranila da je prati na nastupima ukoliko nastavi da radi za filmske stvaraoce. Na dve godine je izgubila glas u kasnim 1950-ih iz nepoznatih razloga. Ipak, pevala je za saundtrek hindu filma Drishti 1990. godine i time ispunila sebi davnašnji san.

Kišori Amonkar bila je udata za Ravindra Amonkara, koji je umro u ranim 1980-ih. Imali su dva sina.

Dobitnica je nacionalne nagrade Padma Bušan 1987. godine i Padma Vibušan 2002. Dobitnica je i Sangit Natak akademske nagrade 1985.godine, kao i Sangit Natak akademske stipendije za 2009. godinu.

Preminula je u snu svom domu u Mombaju, nedelju dana pre svog 85. rođendana.

Prethodni tekstIzmene i dopune postojećoj šemi elektronskih turističkih viza Vlade Indije
Sledeći tekstOvako Indija izgleda iz svemira

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime