Ovog leta mirišite jedinstveno: Kako da napravite sami svoj parfem

Foto: pexels.com/elly-fairytale

Ne postoji ništa slično sjajnom mirisu. Godinama su muškarci i žene koristili mirise da zavedu, manipulišu i šarmiraju. Vaš parfem može reći toliko toga, a da ne morate ni da otvorite usta. Ali stvaranje sopstvenog mirisa je poseban poduhvat. Ne samo da ćete naučiti više o načinu na koji se mirisi sastavljaju, već možete kreirati aromu prilagođenu vašem telu. Mirišite kao osoba kakva želite da budete!

Kada smo prvi put počeli da nosimo parfeme?

Parfem je u početku bio samo miris zapaljenog tamjana. To seže još iz vremena Mesopotamine. U 19. veku nauka je napredovala da bi mogla da uhvati eterična ulja, i tako je rođen savremeni parfem.

Zašto smo počeli da nosimo parfeme?

Miris je jedno od najosetljivijih čula. Utiče na ukus i može izazvati emocije bez izgovorenih reči. Što se posebno tiče parfema, ne samo da su bili korisni kada nije bilo vodovodnih sistema, već je parfem bio i način da se pokaže bogatstvo. Vremenom je postao pristupačniji masama i od tada je bio glavni oslonac.

Šta će vam biti potrebнo?

Dakle, želite da kreirate sopstveni parfem? Ovo je ono što će vam trebati: tri kašičice ulja jojobe ili ulja slatkog badema, 12 kašičica alkohola, dve kašike destilovane vode, filter za kafu, tamna staklena flaša i 25 kapi esencijalnih ulja.

Destilovana voda

Da biste dobili destilovanu vodu, prokuvajte lonac vode. Kada proključa, stavite hladan poklopac da se voda kondenzuje. Više puta kapajte vodu koja se kondenzovala na poklopcu u sterilizovanu posudu. To je vaša destilovana voda.

Tehnički termini

Bazne note su eterična ulja koja će se najduže zadržati na vašoj koži, čak i kada druga ispare.

Donje note su teže esencije kao što su kedar, pačuli, sandalovina i mahovina.

Srednje note će se zadržati malo kraće na vašoj koži, ali su i dalje prilično zastupljene u parfemu.

Srednje note su suptilne, ali prisutne. Mogu biti karanfilić, geranijum, muškatni oraščić ili bilo šta slično.

Gornje note

Najnežnije delove mirisa su gornje note. Relativno brzo nestaju, ali su često najprivlačniji.

Krhke gornje note su slične visokom muzičkom tonu. Lako na nosu, a tako delikatno da vam skoro nedostaje. Uključuju bergamot, jasmin, neroli i ružu.

Srednje note

Između ostalih nota, srednje note isparavaju tako da je vaš parfem pun buket. Zadatak srednjih nota je da upotpune miris i zadrže ga zajedno.

Eterična ulja koja su dovoljno čvrsta da spoje vaš miris mogu biti vanila ili lavanda.

Savet

Zapišite sve sastojke koje koristite u notes jer će redosled uticati na miris, a možda ćete želeti da ponovite svoj parfem kasnije.

Prvi korak

U svoju malu bočicu dodajte nekoliko kapi ulja slatkog badema ili ulja jojobe. Ovo će činiti osnovu vašeg parfema.

Drugi korak

Vreme je da počnete da kreirate svoj miris. Uzmite vremena da njušite dok idete. Polako dodajte sedam kapi svake od osnovnih nota, srednjih, a zatim gornjih nota. Nakon što ste zadovoljni, možete dodati i note za premošćavanje kako biste ga zaista istakli.

Treći korak

Dodajte alkohol u svoju bocu. Ako je teško sipati, onda koristite levak.

Četvrti korak

Okrenite flašu da se sve pomeša, ali ne previše snažno. Zatim stavite bočicu na tamno mesto 48 sati da se miris veže i sazri. Miris će se malo promeniti i zapravo će postati najjači nakon šest nedelja.

Peti korak

Nastavite da osećate miris. Kada vam se najviše sviđa, da biste zaustavili hemijske procese, dodajte mu dve kašike destilovane vode.

Šesti korak

Promućkajte da se sve pomeša poslednji put, a zatim procedite kroz filter za kafu u odabranu flašicu parfema. Opet, možete koristiti levak ako je potrebno.

Sedmi korak

Da bi vaš parfem dugo trajao, koristite bočicu koja je tamna, sa minimalnim vazdušnim prostorom i koja se može zatvoriti. Kada ga odložite, najbolje je da ga držite na suvom i tamnom mestu.

Osmi korak

Stavite etiketu na bocu i smislite ime za nju. Označavanje će vam biti od velike pomoći u budućnosti u slučaju da želite da ponovite svoje mirise.

Ideje

Dobra ideja je da pogledate onlajn veb lokaciju kao što je Fragrantica i potražite svoj omiljeni parfem. Na veb stranici će biti svi sastojci koji ga čine. Uzmite inspiraciju za sopstveni parfem.

Inspiracija

Možda ne znate koje vrste eteričnih ulja želite. Idite u najbližu botaničku baštu, najbolje kada su biljke u cvatu, i pronjušite okolo. Možda ćete pronaći neke drvene mirise ili cvetne mirise koje želite da koristite.

Drvenaste note

Možemo vam dati i neke primere sastojaka koji dovode do određenih aroma. Na primer, da biste napravili drveni parfem, koristite esencijalna ulja od drveta kao što su sandalovina i kedar.

Voćne note

Da biste napravili voćni, miris koristite eterična ulja kao što su mandarina, limun i bergamot.

Cvetne note

Svi vole delikatan cvetni miris. Da biste ga napravili, koristite ulja od ljubičice, jasmina i ruže.

Zemljane note

Ako želite da imate prizemljenu aromu, koristite pačuli i vetiver.

Začinske note

Za malo mirisa u vašem parfemu, crni biber i cimet mogu učiniti čuda.

Prethodni tekstNajbolji recept za leto: Sladoled od manga i kokosa
Sledeći tekstMoringa: Zdravstvene prednosti koje se ne smeju zanemariti

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime