Moringa: Zdravstvene prednosti koje se ne smeju zanemariti

Foto: pexels.com/hamed-elhaei

Moringa, poznata kao sehjan, takođe nazvana „čudesno drvo“ ili „drvo života“, može se pohvaliti impresivnim nizom zdravstvenih prednosti. Od listova bogatih hranljivim materijama do semena, korena i cvetova, svaki deo stabla Moringa oleifera je prepun esencijalnih vitamina, minerala i antioksidanata.

Široko se koristi u indijskim jelima. Od jednostavnog saaga do moringa parathe, moringa se konzumira na različite načine.

U nastavku saznajte više o potencijalnim zdravstvenim prednostima koje nudi moringa:

Listovi moringe su bogati hranljivim materijama

Listovi moringe su izuzetno bogati vitaminima i mineralima. Sadrže značajne količine vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamina B (kao što su B6, B2, B1 i B3), kao i minerale kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, kalijum, fosfor i cink. Ova gustina hranljivih materija čini moringu vrednim dodatkom ishrani, posebno u regionima gde je pristup mikronutrijentima ograničen. Prepuna je antioksidansa, uključujući kvercetin, hlorogensku kiselinu i beta-karoten. Ova jedinjenja pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala u telu, smanjujući oksidativni stres i smanjujući rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i rak.

Studije sugerišu da moringa poseduje moćna antiinflamatorna svojstva. Njena bioaktivna jedinjenja, kao što su izotiocijanati, flavonoidi i polifenoli, pomažu u ublažavanju upale inhibirajući proizvodnju inflamatornih markera kao što su citokini i prostaglandini. Ovo čini moringu korisnom za lečenje upalnih stanja kao što su artritis i astma.

Pokazalo se da moringa ima efekte na snižavanje holesterola. Pomaže u smanjenju apsorpcije holesterola u crevima, što dovodi do nižih nivoa LDL (lošeg) holesterola i ukupnog holesterola u krvi. Redovna konzumacija moringe može doprineti boljem kardiovaskularnom zdravlju. Ovo pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, što ga čini korisnim za osobe sa dijabetesom ili one koji su u riziku od razvoja ovog stanja. Utvrđeno je da bioaktivna jedinjenja u moringi, kao što su kvercetin i hlorogenska kiselina, poboljšavaju osetljivost na insulin i smanjuju nivo glukoze u krvi, potencijalno smanjujući rizik od dijabetičkih komplikacija.

Poboljšava sposobnost varenja i pomaže u gubitku težine

Moringa se tradicionalno koristi za promociju zdravlja probave. Sadrži vlakna koja pomažu u varenju i sprečavaju zatvor. Pokazalo se da ovi listovi i ekstrakti poseduju antimikrobna svojstva, koja mogu pomoći u borbi protiv patogena odgovornih za probleme sa varenjem kao što su dijareja i stomačne infekcije. Gustina hranljivih materija i niskokalorični sadržaj moringe čine je vrednim dodatkom dijetama za mršavljenje. Njen visok sadržaj vlakana promoviše sitost, smanjuje apetit i pomaže u kontroli težine. Sposobnost moringe da reguliše nivo šećera u krvi može sprečiti skokove gladi i žudnje, dodatno podržavajući napore za smanjenje telesne težine.

Sve više se koristi u proizvodima za negu kože zbog blagotvornog dejstva na kožu. Njena antioksidativna i antiinflamatorna svojstva pomažu u zaštiti kože od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i UV zračenjem, smanjujući znake starenja i podstičući zdrav ten. Ulje moringe, ekstrahovano iz semena, bogato je hidratantnim masnim kiselinama i može se primeniti lokalno za hidrataciju i ishranu kože.

Prethodni tekstOvog leta mirišite jedinstveno: Kako da napravite sami svoj parfem
Sledeći tekstDrevni indijski trik koji u momentu rashlađuje celu kuću na +40 stepeni

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime