Drevni indijski trik koji u momentu rashlađuje celu kuću na +40 stepeni

Foto: pexels.com/dhanno

Baš kao i čitava planeta, i Indija postaje svake godine sve toplija i toplija. Letnji meseci maj i jun su u Indiji izuzetno topli; srednje mesečne temperature u regionu kreću se oko 35 °C, a dnevni maksimumi povremeno prelaze 50 °C. Zbog toga je od životne važnosti znati kako se rashladiti.

Nema svako klima uređaj, a mnogi ne žele da ga koriste u strahu od glavobolje ili bolesti, no i bez njega postoji jeftin i prirodan način da se prostorija rashladi i učini prijatnijom.

Reč je o drevnom triku za rashlađivanje koji se u Indiji koristi od davnina, tačnije o savremenoj verziji ove metode. Indijci su nekada u najtoplijim danima u davna vremena na vrata i prozore kačili zavese napravljene od vetivera, lokalne biljke. Tkaninu bi potom posipali vodom; tako se vreo i suv vazduh koji je dolazio spolja pretvarao u hladan i vlažan u samom domu.

Ova tradicija je i danas aktuelna, ali se umesto zavesa od vetivera na prozore kače debele, neprovidne zavese koje blokiraju svetlost i prskaju se čistom, hladnom vodom.

Ovo je odličan i lak način da osvežite prostoriju, ovlažite vazduh i zaštitite svoj dom od užarenih sunčevih zraka!

Prethodni tekstMoringa: Zdravstvene prednosti koje se ne smeju zanemariti
Sledeći tekstIndijski nutricionista otkrio 5 jednostavnih tajni dugovečnosti

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime