Predstavlja se kao „božji čovek“ i zovu ga indijski Tramp

Poslovno carstvo masovnih joga kampova, TV-mreža, proizvodnja i prodaja lekova i robe široke potrošnje… sve je to vlasništvo Babe Ramdeva.

On je ikona hindu desnice u Indiji, a bio je jedan od ključnih razloga zašto je Narendra Modi na izborima 2014. pobedio sa svojom desničarskom strankom BJP i postao premijer.

Ramdev ga je javno zvao „bliskim prijateljem“. Danas premijer na sve strane hvali ajurvedske proizvode, koji slučajno imaju veze sa Ramdevom. Mesec dana uoči nadmoćne pobede BJP-a, Ramdeva je njegova kompanija Patandžali Ajurved snimila kako sa nekoliko budućih ministara potpisuje dokumenta koja ih obavezuju na niz nacionalističkih reformi vlade, sudova, kulturnih institucija i obrazovanja u smeru hinduističkog nacionalizma.

Ramdev je definitivno uticao na glasače svojom pojavom „svetog čoveka“. Ali, Ramdev je mnogo više od toga. On je glasnik srednje klase u usponu u Indiji, koja se zamorila od nasleđa Džavaharlala Nehrua, prvog premijera samostalne Indije, i njegove socijalističke, racionalističke Kongresne stranke.

Ramdev zagovara borbu protiv korupcije, indijski ekonomski nacionalizam protiv stranih kompanija koje optužuje da su „neokolonijalne“. On je za nekoliko godina radikalizovao hinduistički nacionalizam, tako da je često neprijateljski nastrojen prema muslimanima u Indiji.

Ramdeva često tretiraju kao indijsku verziju Donalda Trampa. I on je milijarder, i on je svako malo na TV-u u emisijama, i njegova je „istina“ vrlo elastična, svoje proizvode na sve strane reklamira kao povezane sa hinduističkim nacionalizmom.

Njegov dan počinje u 4 ujutro kad u velikoj dvorani stotinama sledbenika i pred kamerama počinje da predaje jogu od 4 do 8, a onda opet od 17 do 19.30. Ostalo vreme nadgleda fondaciju Patanđali i povezane ustanove.

Ono po čemu je Ramdev ipak poseban, jeste da je on prvi „božji čovek“ koji se nije obogatio na donacijama bogatih sledbenika, nego je izgradio svoje poslovno carstvo. Patanđali sada vredi 1,6 milijardi dolara, a Indija je puna postera sa njegovim likom.

Prethodni tekstSamo za gurmane: indijska piletina
Sledeći tekstIndija – veliki saveznik Rusije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime