Premijer Modi u Nagpuru povodom 126 godina od rođenja dr Ambedkara

Foto: twitter.com/PMOIndia

Premijer Indije Narendra Modi odao je danas u Nagpuru počasti dr Ambedkaru povodom obeležavanja 126 godina od njegovog rođenja.

Dr Bhimrao Ramdži Ambedkar (14 april 1891 – 6. decembar 1956) bio je indijski pravnik, ekonomista, političar i društveni reformator koji je predsedavao Komitetom za izradu Ustavotvorne skupštine i bio prvi ministar pravosuđa u Indiji.

Dr Ambedkar ostao je večna inspiracija milionima Indijaca, kao i pobornicima ravnopravnosti i socijalne pravde širom sveta.

Dostignuća dr Ambedkara zaista su impresivna. On je tvorac pluralističkog i inkluzivnog Ustava Indije koji sve do današnjih dana garantuje jednake mogućnosti i prava svim građanima Indije, slobodu izražavanja i pravo na veroispovest u okviru sekularne demokratije. Ustav Indije čiji je glavni tvorac dr Ambedkar – isključuje svaki vid diskriminacije.

Zahvaljujući dr Ambedkaru, Ustav pruža snažnu socijalnu i ekonomsku podršku ugroženim građanima Indije. Ustav Indije, čiji je glavni kreator dr Ambedkar, usvojen je i stupio je na snagu 26. novembra 1949. godine.

Vlada Indije donela je zato odluku da se 26. novembar svake godine obeležava kao Dan ustavnosti, kako bi se na taj način promovisale ustavotvorne vrednosti među svim građanima Indije.

Premije Indije molio se nekoliko minuta sklopljenih ruku.

Skupu je prisustvovao i ministar Maharaštra.

Uoči posete Nagpuru, premijer Modi je na Tviteru napisao da je „izuzetno počastvovan“ što je posetio Nagpur, i to za ovu „veoma posebnu priliku“ – godišnjicu od rođenja dr Ambedkara, poznatijeg kao Babasahi.

U okviru svoje posete, premijer je omogućio i rad 14 jedinica termoelektrana sa ukupnim kapacitetom od 3.230 MV.

„Niz razvojnih projekata biće pokrenut u Nagpuru, što će imati pozitivan uticaj na živote ljudi“, rekao je premijer Modi.

„Razvojni projekti uključuju IIIT, IIM & AIIMS i pokretanje Koradi termoelektrane“, rekao je premijer.

„Mi smo nepokolebljivi u svojim naporima da stvorimo jaku, prosperitetnu i inkluzivnu Indiju dr Ambedkarovih snova“, rekao je premijer Modi.

Prethodni tekstBaisakhi – Nova godina sika i festival prolećne žetve
Sledeći tekstIndijske pripreme za istorijski zakon koji će doneti dobrobit svima

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime