Preuzimanja i spajanja dostigla rekordnu vrednost u Indiji

Foto: Twitter/MergersAcqsRR

U 2016.g. prema podacima firme Tomson Rojters na indijskom tržištu nivo preuzimanja i spajanja dostigao je 69.75 milijardi dolara, odnosno preko 1.195 najavljenih transakcija, što je rekordan nivo uprkos ekonomskoj konsolidaciji kroz koju zemlja prolazi. Ukupne M&A aktivnosti u 2016.g. premašile su prethodno rekord od 66.96 milijardi dolara iz 2007.g. a njihova aktivnost u 2016.g. gotovo je udvostručena u odnosu 1,306 ugovora ukupne vrednosti od 36.68 milijardi dolara u od 2015.g.

Tokom godine nekoliko velikih ugovora je potpisano, transakcija vredna 12.9 milijardi dolara i preuzimanje firme „Essar Oil“. Takođe je objavljeno spajanje firmi „Reliance Communications“ i „Aircel“ vredno 4.8 milijardi dolara, kao i preuzimanje firme „Max Financial Services“ od strane „HDFC Standard Life Insurance“ vredno 3.2 milijarde dolara.

Ekonomski stručnjaci veruju da je rast M&A aktivnosti posledica reformi koje je indijska Vlada preduzela u protekle dve godine i time stvorila ambijent poverenja i dugoročnog ekonomskog rasta, što je ohrabrilo investitore da preduzmu dugoročna ulaganja. Priliv M&A transakcija porastao je za 72%, na 33.37 milijardi dolara (preko 304 ugovora), lokalne M&A transakcije porasle su gotovo tri puta na 26.58 milijardi dolara (preko 687 ugovora), dok su odlazne M&A transakcije takođe porasle za 64% na 8.39 milijardi dolara.

Ekonomski sektori u kojima je najveći broj transakcija registrovan su finansije, maloprodaja, zdravstvena zaštita, internet trgovanje i građevinarstvo. Ujedno dosta sporazuma je postignuto i u oblasti privatnih investicionih fondova, državnih fondovi i penzionih fondova koji su povećali nivo investicija.

Prethodni tekstVečeras premijera prvog indijsko-srpskog filma „Zemlja bogova“
Sledeći tekstDugi aplauz za prvi indijsko-srpski film „Zemlja bogova“

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime