Privatna ulaganja predvodiće indijski privredni rast

Foto: PublicDomainPictures/pixabay.com

Prema najnovijem izveštaju Svetske banke o indijskoj privredi, i pored toga što će rast privatnih investicija biti kratkoročno usporen, dugoročno rast privatnih ulaganja će predvoditi opšti ekonomski rast u 2018-1919, za razliku od domaće potrošnje koja je trenutno najuticajniji pokretač ekonomskog rasta.

Indeks bruto alokacija kapital (GFCF), koji odražava investicionu aktivnost u finansijskoj 2017. porastao je za 3,3%, dok bi u 2018. trebalo da dostigne 6,8%, a u 2019. 8.8%, i time pretekne indeks privatne potrošnje (7,4%) i postane glavni pokretač privrednog rasta zemlje.

Ovo je rezultat ključnih reformskih koraka koje je preduzela Vlada Indije, poput novog zakona o stečaju, sveobuhvatnog opšteg poreza na robu i usluge, povećanju ulaganja u infrastrukturne projekte i nastavak privlačenja stranih direktnih investicija.

Preduzeta mera Vlade da ukine Odbor za promociju stranih ulaganja – dodatno će podstaći strane investicije.

Ujedno ‘e i napori indisjke Centralne banke (RBI) s ciljem reforme bankarskog sektora i povećanja novčanih rezervi nakon procesa demonetizacije dodatno olakšati uzimanje kredita i finansiranje.

U trenutnim okolnostima osporavanja rasta privatna potrošnja ostaje stabilan oslonac čiji će se rast kretati od 7,2% do 7,5% u naredne tri godine. Veća lična potrošnja zabeležena je u ruralnim delovima zemlje zbog dobre poljoprivredne godine, a ujedno su plate državnih službenika u proseku porasle za 24% na godišnjem nivou, dok su inflatorni pritisci smanjeni.

Prethodni tekstMeđunarodni dan tigra: Sudarsan Pattnaik oduševio je internet svojim umetničkim delom u pesku
Sledeći tekstVlada Indije želi da zemlja postane fabrika hrane za ceo svet

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime