Profesor harmonike, zvezda Bolivuda

Foto: Pixabay.com/detmold

Profesor klasične muzike na Konzervatorijumu „Prajner“ u Beču, svetski virtuoz na harmonici, Jovica Đorđević, inače Lazarevčanin, nastupio je na koncertu u Mumbaju u Indiji pred više od 30.000 gledalaca. Uz to, bio je angažovan u muzičkom projektu u Bolivudu, prestonici indijske filmske industrije, a bio je i na tamošnjem MTV.

Na koncertu u Mumbaju, uz Đorđevića, učestvovalo je još 11 evropskih muzičara, uglavnom iz Nemačke. Potom, sa kolegama iz Izraela, Velike Britanije, SAD, Španije, Francuske i Turske, održao je koncert pred 13.000 posetilaca u Kolkati.

– Dugo se bavim pedagoškim radom, i najzad mi se ispunila želja da stanem na koncertni podijum – kaže Jovica Đorđević. – Veoma poznat indijski mladi muzičar Aridžit Sing pozvao me je da sa grupom kolega učestvujem u projektu obrada i novih aranžmana njegovih kompozicija i pesama za filmove, poput onoga što je u Srbiji radio Željko Joksimović. Bilo je izuzetno zadovoljstvo svirati sa vrhunskim umetnicima, pred indijskom publikom, koja nije krila oduševljenje na koncertu u Mumbaju.

Jovica Đorđević jedinstven je po tome što je studije harmonike na Konzervatorijumu u Kijevu umesto za pet, završio za samo tri godine i magistrirao sa ocenom – 10 plus. Širom sveta osvojio je sve moguće nagrade u izvođenju klasične muzike na harmonici. Uz to, drži svojevrsni svetski rekord – za sekundu na harmonici može da odsvira čak 17 tonova.

– Koncerti u Indiji bili su nešto novo, osveženje nakon dugo godina rada sa studentima na Konzervatorijumu u Beču – kaže Jovica. – Od septembra 2016. godine profesor sam i na Konzervatorijumu u Budimpešti, pa je dobrodošla promena, da izađem pred publiku. Saradnju sa Aridžit Singom nastavljamo, planiramo više od deset koncerata u Južnoj Africi, Americi, Australiji… Prvi koncert biće održan već u februaru, u Južnoj Africi.

Prethodni tekstIndija testirala interkontinentalnu raketu
Sledeći tekstIndija – zemlja koja iznenađuje i očarava

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime