Pronađeno antičko pismo koje dokazuje da su Indijci imali najbolje matematičare

Foto: Pixabay/Pixzito

Naučnici sa Univerziteta Oksford otkrili su da je zapis koji se decenijama čuva u jednom muzeju zapravo drevni antički zapis starog indijskog pisma koje datira još iz 3. veka nove ere.

Naučnici su zapis, pronađen još 1881. godine u selu Bakšali u Pakistanu, dešifrovali i zaključili da je reč o matematičkom zapisu starih Indijaca koji dokazuje koliko su oni bili napredniji od ostalih civilizacija. Antički Indijci imali su veoma pametne, vešte i maštovite matematičare, čak 500 godina stariji od do sada poznatog najstarijeg zapisa broja nula sa zida jednog hrama Ganešu u mestu Gvalior u indijskoj državi Madja Pradeš.

Civilizacije koje nisu poznavale nulu, morale su da se snalaze. U Vavilonu su između cifara ostavljali razmak. Vavilonski matematičari inače su koristili sistem koji je, kao što mi danas u našem sistemu imamo bazu 10, za bazu imao 60, piše Alo. Tek Indija i tamošnja bogata civilizacija donela je dekadni sistem sa ciframa od 0 do 9, iz kog baštinimo simbol iz kog se razvila nula kakvu poznajemo danas.

„Danas znamo da su već u 3. veku matematičari u Indiji posejali seme ideje koja je danas u modernom svetu tako fundamentalna. Ovakva otkrića pokazuju koliko je matematika na indijskom potkontinentu vekovima bila napredna“, piše u izveštaju s Oksforda o otkriću.

Rukopis iz Baškalija 1881. je pronađen zakopan u najobičnijem polju. Sastoji od 70 vrlo krtih listova kore breze i smatralo se da potiče iz razdoblja između 8. i 12. veka. Posebno zbunjujuće u određivanju starosti bilo je što je rukopis sastavljen iz nekoliko delova koji potiču iz različitih razdoblja.

Prethodni tekstTisenkrup i Tata spajaju biznis u sektoru čelika u Evropi
Sledeći tekstŠarad Navratri – hindu festival u čast boginje Durge

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime