Prvih 70 godina diplomatskih odnosa Indije i Srbije

Foto: cordmagazine.com

Ambasadorka Indije u Srbiji, gđa Narinder Čohan, u intervjuu za CorD magazin, osvrnula se na uspehe svoje zemlje u 2017. godini, veoma značajan ekonomski razvoj Indije u poslednjih nekoliko godina, kao i na odlične ekonomske, političke i kulturne odnose Indije i Srbije.

  • Indija i Srbija su proslavile 70 godina diplomatskih odnosa. Kako vidite međusobnu saradnju između ove dve zemlje?

– Prijateljstvo između Indije i Srbije ima dugu istoriju utemeljenu na zajedničkim vrednostima još od vremena Nestvrstanih. Tokom godina, dve zemlje su delile iste vrednosti i stvorile partnerstvo zasnovano i na principima i na pragmatizmu. Indija i Srbija podržavaju međusobni teritorujalni integritet i suverenitet. Mi smo zemlje sličnog razmišljanja koje imaju zajedničke stavove o mnogim međunarodnim pitanjima.

Početkom 2017. godine, imali smo tu privilegiju da u Indiji ugostimo predsednika Aleksandra Vučića, koji je održao vrlo prijateljski sastanak sa premijerom Modijem i Indijskom poslovnom zajednicom. Nakon te posete, videli su se brojni pomaci u nekoliko oblasti u ‘novom odnosu sa Indijom’, na koje su se u svojim obraćanjima javnosti osvrnuli i predsednik Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Još jedan veliki korak je učešće srpskih poljoprivrednih firmi na sajmu World Food India, održanom u novembru 2017. godine, koje je predvodio srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Ministar Nedimović je održao bilatelarne sastanke sa indijskim ministrom poljoprivrede, Rada Mohan Singom i ministarkom za industriju prerade hrane, Harsimart Kaur Badal. Razgovor se odnosio na budućnost bilateralne saradnje, koja je iz godine u godinu veća za 30.5%.

Nekoliko indijskih kompanija izrazilo je interesovanje u infrastrukturne projekte u Srbiji, poljoprivrednu mehanizaciju i proizvodnju hrane. Odobreno je i preko 200 poslovnih viza za posetu srpskih kompanija Indiji.

Kako bi se povećale poslovne mogućnosti, u junu 2016. godine pokrenut je Indijsko-srpski poslovni forum, koji je u februaru 2017. godine održao drugi sastanak, na kom su, kao najveće prepreke u saradnji, navedeni carinski propisi za robu koja se uvozi iz Indije i složena procedura registarcije indijskih farmaceutskih proizvoda.

Na radnoj grupi za poljoprivredu, Indija je izrazila zainteresovanost za uvoz mahunarki poput soje i suncokreta, dok je Srbija spremna da u Indiju izvozi voće i povrće, kao i poljoprivredne mašine. Dve zemlje pregovarale su i fitosanitarnim dogovorima kako bi olakšale uvoz i izvoz voća, povrća i prerađenih proizvoda. Indija je takođe zainteresovana za uvoz bakra i zlata iz Srbije.

Dve države postigle su dogovor i o liberalizaciji viznog režima i nadaju se da će se u budućnosti povećati i trgovina i turizam između Srbije i Indije. Nedavno je osam najznačajnijih srpskih turističkih operatera posetilo Indiju i učestvovalo u radionici sa 25 vodećih turističkih operatera Indije i zvaničnika Vlade. Takođe, grupa od pet indijskih turističkih operatera i tri putopisna novinara je u oktobru prošle godine uzvratila posetu Srbiji kako bi sa srpskim zvaničnicima razgovarali o načinima da se poveća broj turista iz obe zemlje.

Indija je obezbedila značajnu tehničku pomoć Srbiji u okviru programa Indijske tehničke i ekonomske saradnje (ITEC), od kog će korsti imati mnogi stanovnici Srbije. U oblasti kulture, Indiju i Srbiju smo približili kroz ples, umetnost, fotografije, film i tako dalje.

Uverena sam da će u godini pred nama Indija i Srbija zajedno raditi na ponovnom pokretanju i redifinisanju političkih, kulturnih i trgovinsko-ekonomskih veza – izjavila je ambasadorka Narinder Čohan, u intervjuu za Cord magazin.

(CorD Magazine No. 159, januar 2018.)

Prethodni tekstSvi su je otpisali: uzela je ovaj indijski začin i – čudo se dogodilo! (foto)
Sledeći tekstPravi Robokap izašao na ulice Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime