Putin u dvodnevnoj poseti Indiji

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je danas u dvodnevnu posetu Indiji tokom koje se očekuje potpisivanje ugovora od pet milijardi dolara prema kojem bi Indija kupila ruski protivvazdušni sistem S-400 uprkos novom zakonu SAD koji nalaže sankcije zemljama koje posluju s ruskim odbrambenim i obaveštajnim sektorima.

Putin i indijski premijer Narendra Modi sutra će ođržati redovan godišnji sastanak i prisustvovati potpisivanju niza sporazuma, saopštilo je indijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prodaja ruskog dalekometnog raketnog sistema zemlja-vazduh je sporna tačka pošto nije jasno da li će Indija dobiti izuzeće od Vašingtona od američkih sankcija koje su uvedene kao kazna Rusiji zbog aneksije Krima i navodnog mješanje u izbore u SAD 2016. godine.

Tokom posete Indiji prošlog meseca, državni sekretar SAD Majk Pomeo je rekao da se nastavljaju razgovori da li dati Indiji izuzeće od sankcija SAD Rusiji i Iranu koji je drugi najveći indijski snabdevač naftom, dodajući da se Indija obavezala da će kupovati više energetskih proizvoda i letelica od SAD kako bi smanjila trgovinski deficit Vašingtona.

SAD od sankcija nisu poštedele Kinu prošlog meseca, kada je naručila ruske borbene avione i opremu za rakete zemlja-vazduh.

Indija i Rusija imaju bliske veze od Hladnog rata, kada su SAD bile bliže Pakistanu, indijskom susedu i glavnom rivalu. Indija zavisi od Rusije zbog političke podrške kao i zbog milijardi dolara vredne vojne opreme. Skoro 70 odsto današnje indijske vojne opreme je najavljeno iz Rusije, pokazuju podaci indijskog ministarstva odbrane.

Indija sada nastoji da unapredi i diverzifikuje svoje kapacitete i smatra da će S-400 doneti veliku promenu. Indija je poslednjih godina takođe intenzivirala svoje odbrambene veze sa SAD zajedničkim vežbama i kupovinom opreme.

Od 2008. godine Indija je sa SAD potpisala odbramben ugovore u vrednosti preko 15 milijardi dolara, ukljujučući kupovinu transportnih aviona C-130J i C-17, patrolnih aviona P-8I, raketa Harpun (Harpoon) i helikoptera Apač (Apache) i Činuk (Chinook).

(republika.rs)

Prethodni tekstPet najbogatijih ljudi u Indiji
Sledeći tekstRusija sa Indijom potpisala ugovor o isporuci S-400

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime