Rađa se najveći indijski telekomunikacioni operater

Foto: Twitter/@MTaPPU

Indijski ogranak britanske telekomunikacione kompanije Vodafon najavio je spajanje sa indijskom kompanijom Idea Selular, što će rezultirati kreiranjem najvećeg telekomunikacionog operatera u toj zemlji sa više od 400 miliona korisnika.

U zajedničkoj kompaniji, Vodafon će posedovati 45,1 odsto akcija, Idea 26 odsto udela, dok će ostatak biti u vlasništvu javnih akcionara posle spajanja, koje bi trebalo da bude realizovano naredne godine, navodi se u zajedničkom saopštenju dve kompanije, a prenosi agencija AP.

Spajanjem je vrednost kompanije Vodafon Indija procenjena na 828 milijardi rupija (12,4 milijarde dolara), a kompanije Idea na 722 milijarde rupija (10,8 milijardi dolara), navodi se u saopštenju, i dodaje da spajanjem neće biti obuhvaćen i 42-procentni udeo Vodafona u kompaniji Indus tauers, drugoj lokalnoj kompaniji.

Idea Selular je u vlasništvu indijske kompanije Aditja Birla Grupe.

Tržišni udeo Vodafona u Indiji je 18,6 odsto, Ideje 16,9 odsto, dok je kompanija Barti Ertel (Bharti Airtel) trenutno najveća telekomunikaciona kompanija u Indiji, sa tržišnim udelom od 23,6 odsto i bazom klijenata od 265,9 miliona, prema podacima indijskog telekomunikacionog regulatora.

Prethodni tekstNovruz-slatki početak prvog dana proleća
Sledeći tekstIndija će do 2034. godine postati drugo najveće tržište e-trgovine

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime