Raskošan indijski nakit

Foto: Unsplash/Pixabay.com

Još pre 5 000 godina Indusi su imali potrebu, može se reći i strast, za ukrašavanjem svog tela nakitom od srebra, zlata, dragog i poludragog kamenja. Nakit je do danas ostao neodvojiv deo indijske svakodnevnice.

Tako je pravu Indijku gotovo nemoguće zamisliti bez najfinije izrađenog (najčešće ručno) srebrnog ili zlatnog nakita bogato ukrašenog dragim ili bar poludragim kamenjem.

Sigurno niste znali da Indijke na sebi nose čak 11% ukupnog zlata na zemlji – to je više od nacionalnih trezora SAD, Švajcarske i Nemačke zajedno!

Foto: Shraddhaphotostories/Pixabay.com
Foto: Shraddhaphotostories/Pixabay.com

Indijski nakit raznolik je po stilovima i dizajnu shodno različitim uticajima tokom istorije, ali i područjima ove zemlje. Svaka regija tako ima sebi svojstven nakit. To su izuzetni filigranski primerci od zlata ili srebra, svadbeni ili emajlirani nakit…

Sav indijski nakit ima najrazličitije šare, stilove i motive, a komadi nakita namenjeni su posebno skoro svakom delu tela.

Lepota vrata ističe se tako ogrlicma, ušiju – minđušama, ruku prstenjem i narukvicama, a nogu, tj. članaka, narukvicama za nogu.

Фото: Shraddhaphotostories/Pixabay.com
Фото: Shraddhaphotostories/Pixabay.com

Na savremenom indijskom tržištu postoji i nakit koji predstavlja spoj tradicionalnog i modernog nakita od zlata i srebra, ukrašenog raskošnim dragim kamenjem.

Prethodni tekstIndija lansirala satelit za vremensku prognozu
Sledeći tekstKerala – tropski raj na jugu Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime