Reforme pokreću investicije u Indiji

Zadatak produbljivanja integracija Kine u globalnu ekonomiju donosi niz izazova kineskim vlastima, jer zahteva poboljšanja lokalnih standarda poslovanja, dodatne mere mimo politike otvaranja i poboljšane zakone, objavili su stručnjaci.

Kina je u izveštaju Svetske banke „Doing Business 2020“ zauzela 31. mesto i dve godine zaredom je među prvih 10 zemalja sa najbržim reformama u svetu.

Štaviše, u pogledu najboljeg okruženja za „poslovanje“, Kina je tokom poslednje četiri godine povećala plasman za skoro 50 mesta, pridruživši se 30 najboljih zemalja sveta.

Poslednje izdanje izveštaja Svetske banke Doing Business priznaje 10 ekonomija koje su se najviše poboljšale u smislu „lakoće poslovanja“ nakon primene regulatornih reformi: Kina, Saudijska Arabija, Jordan, Togo, Bahrein, Tadžikistan, Pakistan, Kuvajt, Indija i Nigerija.

Ovih 10 ekonomija je sprovelo ukupno 59 regulatornih reformi, što čini petinu svih reformi zabeleženih širom sveta. Njihovi napori fokusirali su se prevashodno na oblasti pokretanja posla, bavljenje građevinskim dozvolama i trgovinu sa inostranstvom, navodi se u izveštaju.

Ukazano je da je Kina samo u 2018. godini sprovela značajne reforme u osam od 10 oblasti „poslovanja“, od osnivanja preduzeća, preko građevinskih dozvola i dobijanja električne energije, do plaćanja poreza i registracije imovine.

Na primer, naročito je zapaženo poboljšanje u radu sa građevinskim dozvolama. Dok je pre samo nekoliko godina bilo potrebno više od godinu dana za dobijanje građevinske dozvole u ​​Pekingu, sada su potrebna samo 93 dana.

(Radosav Berbatović, http://serbian.cri.cn)

Prethodni tekstUvid u bakterije otporne na antibiotike kroz vodu reke Gang
Sledeći tekstIndijski dečak zbog bolesti ima kožu nalik zmijskoj

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime