Rekordne temperature u Indiji

Indiju je pogodio toplotni talas tokom kojeg je izmereno rekordnih 51 stepeni, a 36 osoba je preminulo, uglavnom najsiromašniji radnici, objavila je danas državna služba za nepogode koja je upozorila da su rekordne temperature zabeležene u više indijskih saveznih država nego prethodnih godina.

U Nju Delhiju je izmereno 48 stepeni, dok je 51 stepen izmeren u državi Radžastan, prenosi Rojters.

„Ovo je najgori toplotni talas do sada. Sličan talas 2015. godine bio je zabeležen u devet država, a sada se procenjuje u 23“, rekao je meteorolog iz Nacionalne službe za nepogode.

On je dodao da je potvrđeno 36 smrtnih slučajeva, najviše među slabo plaćenim radnicima koji dolaze iz ruralnih područja u gradove u potrazi za poslom i boljim životom.

U Indiji za vreme letnih meseci obično vlada nestašica vode, ali ove godine je situacije osobito zabrinjavajuća u zapadnim i južnim provincijama u kojima 2018. nije bilo mnogo vrućina za vreme sezone monsunskih kiša.

Služba za nepogode predvidela je da će toplotni talas pogoditi Indiju sredinom marta, ali vreme je postalo ekstremno sredinom maja, pa se očekuje da će ono trajati do sredine juna.

(Tanjug)

Prethodni tekstIndija šalje drugu istraživačku misiju na Mesec
Sledeći tekstDa li Rusija, Kina i Indija spremaju zajednički odgovor Americi?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime