Rusija i Indija jačaju energetsku saradnju

Indija je prekinula uvoz sirove nafte iz Irana nakon što su SAD odbile da produže njeno izuzeće od sankcija na uvoz nafte iz ove islamske republike, koja je pokrivala oko 10 odsto ukupne indijske potrebe za energentima. Ova zemlja teži da smanji energetsku zavisnost od zemalja Bliskog istoka, što je dovelo do povećanja broja projekta sa Rusijom.

Rusija i Indija grade atomske energetske stanice, imaju zajedničke nuklearne projekte, ali razvijaju i veliki broj drugih projekata u oblasti energetike, ističe Stanislav Mitrahovič, glavni ekspert Fonda za Nacionalnu energetsku bezbednost i naučni saradnik Finansijskog univerziteta pri Vladi Ruske Federacije.

Rusija i Indija sve bolji partneri u naftnom sektoru

„Kada je reč o nafti, Rusija i Indija su u poslednjih nekoliko godina povećale saradnju. Indijske kompanije, odnosno glavna indijska kompanija ONGS, sa partnerima je kupila 49 procenata ’Vankorskog naftnog projekta‘ u Rusiji. ’Vankorski projekat‘ je jedan od najvećih projekata realizovanih u postsovjetskom periodu“, rekao je Mitrahovič.

„Rosnjeft“ je za nekoliko milijardi dolara prodao gotovo polovinu udela ovog važnog naftnog projekta Indijcima, ali je u zamenu kupio veliki udeo u indijskoj kompaniji „Esar oil“ koja ima u vlasništvu fabrike za preradu nafte i proizvodnju pumpi.

Kako je iranska nafta pokrivala blizu 10 odsto indijske potrebe za energijom, postavljalo se pitanje da li Rusija može da obezbedi dovoljne količine „crnog zlata“. Eksperti ističu da se Indija snabdeva energentima iz Saudijske Arabije i Iraka i Rusije, koja ne isporučuje naftu samo iz sopstvenih rezervi.

„Nafta se i iz Venecuele doprema u Indiju preko ruskog posredništva. Predstavnici ’Rosnjefta‘ su govorili o tome da kupuju aktivu u Venecueli kako bi potom prodavali naftu u Indiji“, objašnjava ekspert.

Saradnja u oblasti gasa još uvek u začetku

Za razliku od nafte, saradnja u oblasti gasa se sporije razvija, ali ipak postoji. Kao primer može se navesti indijska kompanija „Gail“ koja kupuje gas od „Gasproma“ u malim količinama i ovde se prvenstveno radi o gasu koji se isporučuje u tečnom stanju. Bez obzira na trenutnu situaciju, Mitrahovič smatra da postoji perspektiva za porast i intenziviranje saradnje u sektoru gasa.

„Indija bi mogla aktivno da sarađuje sa ’Novatekom‘, i već su zaključeni preliminarni sporazumi. ’Novatek‘ će isporučivati gas sa Arktika“, objašnjava ekspert.
Postoji projekat za izgradnju gasovoda u Indiji, ali je on previše apstraktan i mala je verovatnoća da će biti realizovan, jer uključuje izgradnju gasovoda kroz planine. Ekspert smatra da će ovaj projekat postojati na papiru još nekoliko desetina godina, ali da je do tada saradnja u oblasti tečnog gasa, nafte, nuklearne energije i zajedničkih investicija sigurna.

Indija je sestra bliznakinja Kine kada je reč o energetici. Radi se o zemlji u razvoju, koja će zbog rasta ekonomije i naseljavanja imati sve veće potrebe za energentima. S druge strane, siromaštvo i veliki broj socijalnih i ekonomskih problema pružaju malo prostora i mogućnosti za razvoj obnovljivih izvora energije, koji u svakom slučaju ne bi mogli da zadovolje potrebe ovako velike države. Prema rečima eksperata, Indija trenutno u velikoj meri zavisi od uglja, baš kao i Kina. To ukazuje i na ozbiljne ekološke probleme zbog velike emisije štetnih gasova. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih će u Indiji rasti potreba za gasom i naftom, a samim tim i sve bliža saradnja sa Rusijom, uz već postojeću dobru vojno-tehničku saradnju.

(Lena Milojević, Sputnjik)

Prethodni tekstIndija se povlači iz projekta plinovoda Iran-Pakistan-Indija
Sledeći tekstIndija: Leopard upao u kuću, uhvaćen i prebačen u zoološki vrt (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime