Samsung otvara u Indiji najveću fabriku mobilnih telefona u svetu

Indijski Premijer Narendra Modi i predsednik Južne Koreje Mun Jae-in otvorili su najveću fabriku mobilnih telefona na svetu – Samsung Electronics u mestu Noida. Objekat se prostire na 35 hektara u Noidi sektoru 81.

Samsungova fabrika u koju je uloženo 660 miliona dolara, može da proizvede 120 miliona mobilnih telefona godišnje. Fabrika će proizvoditi niz telefona od jeftinijih pametnih uređaja do vodećeg modela Samsung Galaxy S9 i na ovim poslovima biće zaposleno 15.000 radnika. Zbog itenzivne konkurenije frem Apple Inc. ali i kineskih rivala poput Oppo, Viva, Xiaomi, Gionee i Lenovo, Samsung planira da Indiju iskoristi kao izvozni centar za isporuku na tržišta u Evropi, Bliskom istoku i Africi.

Prema podacima frme International Data Corp, u 2017. indijsko tržište pametnih telefona poraslo je za 14% sa ukupnim isporukama od 124 miliona uređaja, što predstavlja najveći rast među 20 najvećih tržišta. Indija je u prošloj godine pretekla SAD i postala drugo najveće tržište pametnih telefona u svetu, odmah iza Kine. Prema procenama frme Cisco Systems do 2021. u Indiji će biti 780 miliona korisnika pametnih telefona, u poređenju sa 359 miliona u 2016.

Prethodni tekstIzvoz tekstilnih predmeta i odeće u Indiji dostigao 39,2 milijarde dolara
Sledeći tekstŽivotna priča Indire Gandi

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime