Sonja Gandi se povukla sa čela Kongresne stranke

Foto: Wikipedia/Indian Navy

Sonja Gandi, liderka Kongresne stranke, glavne opozicione snage u Indiji, povukla se sa ove funkcije, potvrdila je njena partija u četvrtak.

Za novog predsednika partije je izabran njen sin Raul Gandi, koji nije imao protivkandidate. On je juče zvanično preuzeo dužnost.

Gandijeva (71) je bila predsednica partije od 1998. U parlament je izabrana 1999. Kongresna stranka je saopštila da se ona ne povlači iz politike i da će i dalje biti član parlamenta. Sonja Gandi je politikom počela da se bavi 1994, tri godine nakon što je ubijen njen suprug, bivši premijer Radživ Gandi.

Njena moć potiče od toga što je bila glava porodice Nehru-Gandi, koja predvodila Kongresnu stranku i koja je upravljala Indijom tokom većeg dela perioda od 1947. kada je Indija stekla nezavisnost. Pošto se distancirala od politike nakon smrti supruga, Gandi se smatrala nevoljnim, povučenim političarem. Pod njenim rukovodstvom stranka je na izborima 1999. ostvarila drugi najgori rezultat od sticanja nezavisnosti, ali je pobedila na opštim izborima 2004. i 2009. Gandijeva bi postala prvi premijer Indije katoličke veroispovesti da nije sve iznenadila i odbila tu funkciju nakon trijumfa na izborima 2004. Ipak, mnogi su je tada smatrali defakto šefom Vlade Kongresne stranke.

Gandijeva ima problema sa zdravljem. Imala je operaciju u SAD 2011, ali javnosti nije otkriveno koje je zdravstvene probleme imala. Godine 2013. joj je pozlilo u Parlamentu nakon čega je prebačena u bolnicu.

Prethodni tekstPremijer Modi poleteo sa vode u Gudžaratu: „Dobar putnik“, rekao je pilot
Sledeći tekstJoš jedan Gandi na čelu Kongresne partije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime