Spas za Indiju – stigao monsun

Foto: Unsplash/Pixabay.com

Nakon vrelih meseci i suše, u Indiju je stigao spasonosni monsun.

Najvažnija sezona, fenomen monsuna u Indiji, nakon nekoliko dana spekulacija o datumu, zvanično je stigao u indijsku oblast Keral, objavio je danas indijski metorološki zavod (BNT).

Monsun će se postepeno širiti preko cele Indije do 15. jula, donoseći olakšanje od vrućine, bolje prinose, piše BBC.

Ove godine, meteorolozi očekuju najmanje 5-6 odsto više padavina nego obično. To će uticati na sve, od bankarskih kamata do sudbine drvne industrije. Najvažniji aspekt je ipak ublažavanje nedostatka vode za piće u mnogim krajevima u kojima ove kiše obnavljaju podzemne vode.

BBC navodi da datum dolaska monsunskih kiša ima veliki psihološki značaj za 1,25 milijardi Indijaca.

U aprilu je veliki broj Indijaca otišao u najpopularnije Sufi svetilište da se mole za kišu. Indijci imaju tradiciju izvođenja raznih rituala kojim prizivaju dobar monsun, među kojima je i rasprostranjena tradicija venčavanje žaba, prenosi BBC.

Prošlog meseca, u Indiji je zabelžen najtopliji dan od kada postoje zapisi o vrenskim prilikama. Izmeren je 51 stepen u državi Radžastan, nakon čega je nedeljama trajao toplotni talas.

Kada se vreme promeni sa sunčanog na kišno, za Indijce to znači produženje života. Britanski medij navodi da cela Indija ima različite festivale kojima dočekuje monsun, koji se razlikuju po oblastima, ali slave isti meteorološki fenomen.

(Tanjug)

Prethodni tekstIndijka rodila bebu džina
Sledeći tekstMilioni ljudi u Indiji vežbanjem obeležili Međunarodni dan joge

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime