Srbi zarobljeni u Indiji

Grupa od 17 srpskih državljana sticajem okolnosti ostala je zatočena u Bangaloru u Indiji, odakle moli za povratak kući jer novca više skoro da nemaju, a uskoro ostaju i bez smeštaja.

Sanja Stanković javila se našoj redakciji iz kultrnog centra u Bangaloru u Indiji, gde se nalazi sa još 16 ljudi.

“Došli smo ovde na edukaciju krajem februara. Trebalo je da se vratimo krajem marta, ali karte su nam otkazane. Onda smo bukirali novu turu karata, ali i one su otkazane. Potom je Srbija zatvorila granice i aerodrome. Ostali smo zaglavljeni u Indiji, refundacije karata nije bilo, tako da smo upali i u finansijski problem”, navode iz ove grupe.

Kažu i, kad je Indija zatvorena, škola u kojoj se nalaze uspela je da izdejstvuje da Sanjina grupa ostane u kulturnom centru koji ih je prihvatio da budu u karantinu 21 dan. Međutim, nakon toga oni nemaju gde.

“Strancima nije bezbedno da budu viđeni na ulicama Indije, u nekim gradovima je bilo problema jer su stranci izbacivani iz hotela. Mi moramo da se vratimo kući što pre, ni finansijska situacija ne dozvoljava da ovde i dalje ostajemo i plaćamo smeštaj, a i ne možemo jer nam je izričito rečeno da ćemo od 14. aprila morati da nađemo drugo rešenje. Nijedan hotel u Indiji ne prima strance, nijedan kulturni centar ne prima strance”, navode.

Dodaju i da Indija otvara svoje granice unutar zemlje 14. aprila, ali da se ne zna na koliko dugo.

“Apelujemo na našu Vladu da nađe način da nas evakuiše. Sva rešenja od konzulata u Indiji do sada su bila u vidu saveta za kupovinu karata iz Delhija do Frankfurta ili Pariza ili neke evropske zemlje. Ali mi ne možemo da stigneno do Delhija, 36 sati vožnje je do tamo… A niko ne pominje Bangalor”, rekli su.

Oni kažu i da je u njihovoj grupi 17 Srba, 13 u tom kulturnom centru i još četvoro u drugom centru, a sa njima je i devojka iz BiH koja ima hrvatski pasoš.

“Čini se da prebacuju odgovornost jedni na druge. Znamo da nije lako leteti do Indije i organizovati evakuaciju, ali verujemo da možete da nam pomognete… Potrebna nam je pomoć”, apeluju oni.

Za kraj kažu i da su svi letovi koji su bili organizovani iz Delhija do sada bili po ceni od 500 evra, a sada su i do 1.800 evra.

“To nam je rečeno uz naznaku da nije sigurno kako ćemo stići iz dotične zemlje do naše. Dakle, ne znamo da li bi ti letovi uopšte uspeli, a mi čak ni do njih ne možemo da stignemo. Zato pomozite.”

(Nevena Dimitrijević, nova.rs)

Prethodni tekstIndija ukida zabranu izvoza hlorokina
Sledeći tekstDivni prizori iz Indije: Himalaji se vide prvi put posle 30 godina (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime