Tajna indijskog ekonomskog buma

NACIONALOV REPORTER istražio je zašto će Indija do 2025. narasti do statusa treće ekonomije na svetu: zbog informatičke i industrijske tehnologije i miliona mladih s visokim obrazovanjem.

Iako je tek 6:30 ujutro, a sunce još nije u potpunosti izišlo nad Bangalorom, najveća ulica u tom južnoindijskom gradu zakrčena je automobilima. To je deseterotračni autoput, inače najmoderniji u Indiji, otvoren 2010. kao dugoročno rešenje problema gradskog provoza između središta Bangalora i Electronics cityja, velikog industrijskog parka smeštenog u predgrađu gde radi oko 300.000 ljudi.

Ipak, danas tek godinu dana nakon otvaranja, novi autoput zagušen je automobilima kao i svi stari putevi, pa gradske vlasti uskoro planiraju proširenje kako bi uspeli da omoguće koliko-toliko prohodan promet u gradu gde prolazi oko hilljadu automobila više i koji je u proteklih 12 godina utrostručio broj stanovnika.

Sam Bangalor, njegov nov autoput, stotine hiljada novih automobila i milioni mladih visokoobrazovanih Indijaca koji voze, svojevrsni su simboli velikog državnog rasta i razvoja Indije.

Već 2025. godine Indija će biti treća najveća ekonomija na svetu, posle Kine i SAD-a, a već sledeće godine, prema nedavnoj prognozi Svetske banke, i najbrže rastuća velika ekonomija na svetu.

SVAKAKO NAJVEĆI simbol toga razvoja je četvrt Electronics city, kompleks u kom svoje kancelarije imaju gotovo sve veće tehnologijske kompanije na svetu kao što su General Electric, Siemens, Bosch, Hewlett Packard, Wipro i 3M.

Od svog osnivanja 1978. godine Electronics city bio je centar razvoja indijske informatičke i tehnološke industrije, a upravo na tim sektorima u najvećoj meri počiva indijski rast. Taj rast začet je upravo u Bangaloru i to na principu “outsourcinga”, poslovne strategije na osnovu koje su brojne velike zapadnoevropske i američke kompanije, naročito iz informatičkog sektora, ključne delove svog poslovanja iz matičnih država premestile u inostranstvo.

Za razliku od Kine koja je svoj rast temeljila na jeftinoj proizvodnji fizičkih dobara, Indija je zahvaljujući relativno razvijenoj telekomunikacijskoj infrastrukturi i velikom broju visokoobrazovane radne snage postala globalni lider u ”outsorcingu” poslovnih usluga, a taj ekonomski fenomen danas je dosegnuo velike razmere.

(nacional.hr)

Prethodni tekstVyommitra – prvi ženski humanoidni robot koji Indija šalje u svemir (video)
Sledeći tekstPrvi slučaj koronavirusa u Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime