„Tesla“ stiže u Indiju

Izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask, obećao je da će njegova kompanija ući na indijsko automobilsko tržište već ove godine.

„Volelo bih da budem tamo ove godine. Ako ne, onda definitivno sledeće“, napisao je Mask na Tviteru odgovarajući na pitanje o Teslinom dolasku u Indiju.

Te tvrdnje dolaze samo 10 meseci nakon što je biznismen, poznat po svojim zapaljivim objavama na Tviteru, optužio izazovnu regulativu Indije o sprečavanju proizvođača da dođu na četvrto najveće svetsko tržište automobila.

Bivši direktor kompanije Tesla Jayaprakash Vijayan još je 2014. godine objavio planove za pokretanje distributivne mreže u Indiji, zemlji u kojoj je rođen. Međutim, poreska politika Indije i visoki troškovi uvoza sprečili su vodeći svetski brend električnih vozila da preduzme taj korak.

Pre dve godine, Anand Mahindra, direktor indijskog multinacionalnog konglomerata Mahindra Group, pozvao je Teslu da osnuje bazu u toj zemlji.

„Ne želite da čitavo ovo tržište prepustite Mahindri, zar ne?, upitao je generalni direktor te kompanije Maska na Tviteru nakon što je Teslin izvršni direktor komentarisao ambiciozne planove Indije da do 2030. godine prodaje samo električna vozila.

Ranije ovog meseca, vlada zemlje predvođena premijerom Narendrom Modijem odobrila je predlog usmeren na sprovođenje eko-prijateljske politike pod nazivom „Brže usvajanje i proizvodnja električnih vozila u Indiji II faza“. Trogodišnji program, koji će dobiti investiciju od oko 1,5 milijardi dolara, biće predstavljen u aprilu.

Indijsko tržište izgleda obećavajuće za Teslu, ali zemlja još uvek zaostaje za susednom Kinom, gde je ova kompanija lansirala svoj prvi proizvodni pogon izvan SAD-a.

Prema podacima koje je prikupio Blumberg, samo 6.000 putničkih električnih automobila trenutno je na indijskim putevima, u poređenju sa 1,35 miliona u Kini. Indija navodno ima samo 425 javno dostupnih stanica za punjenje električnih vozila, koliko je imala i na kraju 2017. godine.

(B92)

Prethodni tekstIndijski prah uklanja strije i opekotine
Sledeći tekstNajjeftini mobilni internet – u Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime