U Indiji povećano korišćenje mobilnog interneta devet puta

Foto: Pixabay.com/JESHOOTS

Korišćenje interneta putem mobilnih uređaja povećalo se u Indiji devet puta u samo jednoj godini, nakon što je ulazak novog operatora izazvao „rat cena“ pružalaca telekom usluga, pokazuje jedno novo istraživanje.

Indijci su u martu 2017. preuzeli gotovo 1,3 milijarde gigabajta podataka u odnosu na oko 150 miliona gigabajta u istom periodu prošle godine, navodi se u izveštaju pod nazivom „Internet trendovi 2017“, koji je ove nedelje objavio američki investicioni fond „Klajner Perkins“, prenosi agencija AFP.

Do eksplozije rasta korišćenja podataka došlo je nakon što je najbogatiji čovek u Indiji Mukeš Ambani uzdrmao tržište telekomunikacija pokretanjem novog telekom operatora, kompanije Ðio.

Ðio je u septembru ušao na tržište sa mrežom 4G ponudivši besplatne usluge do kraja godine, nakon čega je lansirao daleko jeftinije tarife preuzimanja podataka od konkurenata i besplatne SOS pozive.

To je dovelo do dramatičnog pada prosečne cene mobilnog interneta u Indiji, koja je prema ovom istraživanju u martu iznosila 1,9 dolara naspram 4,4 dolara pre tri godine.

Do marta ove godine, Ðio je stekao 108 miliona pretplatnika naplaćujući gigabajt podataka samo 17 centi.

Uprkos regulatornim i tehničkim preprekama, indijsko tržište mobilnog interneta ima ogroman potencijal rasta, pri čemu se očekuje da će stotine miliona ljudi na internet „izlaziti“ u narednoj deceniji preko pametnih telefona.

Ova zemlja broji milijardu korisnika mobilnih telefona, ali gotovo tri četvrtine populacije nema pristup internetu. Prošle godine je samo 350 miliona Indijaca moglo da izađe na onlajn mrežu, navodi francuska agencija.

Prethodni tekstNovi heroj Indije: Rohan Bopana šampion Rolan Garosa!
Sledeći tekstAlibaba gradi centre po Indiji i najavljuje saradnju sa Tatom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime