U Indijskoj podzemnoj laboratoriji 21. veka: traganje za „tamnom materijom“

Foto: NASA/WMAP Science Team/en.wikipedia.org

NDTV je posetio laboratoriju Jaduguda, koja se nalazi u rudniku urana, gde naučnici traže „tamnu materiju“.

Indijski fizičari napokon su dobili laboratoriju duboko pod zemljom – skoro pola kilometra ispod površine zemlje – da bi tražili „tamnu materiju“, zagonetni nebeski „lepak“ koji spaja galaksije. Ovaj oblik energije i materije do sada nije mogao biti otkriven. Da bi krenuli u potragu za tamnom materijom, naučnici su morali da odu duboko pod zemlju, tako da su njihovi eksperimenti zaštićeni od kosmičkih zraka i drugih zračenja. Očekuje se da će nadzemni kamen apsorbovati ove neželjene zrake koji ometaju eksperimente.

Naučnici iz Kolkatinog Saha instituta za nuklearnu fiziku predvode grupu koja upravlja novom laboratorijom, otvorenom pre tri dana.

Laboratorija koju je posetila NDTV nalazi se u napuštenoj pećini dubokog podzemnog rudnika uranijuma koji se nalazi na Jagarkhovoj Jadugodi, skoro 260 km od Kolkate i 150 km od glavnog grada Ranchija.

Ovo je prvi rudnik uranijuma u ​​Indiji, iz kojeg se do nedavno vadilo oko 400 tona urana. Danas se uranijum vadi iz sloja 880 metara ispod površine zemlje. Laboratorija se nalazi na 555 metara pod zemljom, na sloju iznad rudnika.

„Postojala je već velika pećina koja je pretvorena u podzemnu laboratoriju“, rekao je Satiajit Saha, vodeći istraživač za projekat na SINP-u.

Ulazak u laboratoriju nalazi se u vrlo sigurnoj zoni kompleksa u vlasništvu Uranium korporacije Indije. Lift ide u dubinu zemlje. Potrebno je svega tri minuta da bi se došlo do unutrašnjosti ovog rudnika uranijuma, odakle je laboratorija vrlo blizu.

Tamna materija je svojevrsni nebeski lepak koji povezuje čitav univerzum, ali nije bilo nikakvih dokaza o tome.

Ono što je vidljivo okom sadrži samo 4,6% svih postojećih materija. Ostalo, ogroman deo – 24% – naziva se tamnom materijom, koja nikada nije bila vidljiva, a preostalih 71,4% smatra se tamnom energijom.

Naučnici se nadaju da će nova laboratorija pomoći u razotkrivanju misterije. Indijski nuklearni šef dr Sekhar Basu, koji je 2. septembra otvorio postrojenje, rekao je za NDTV: „Sutra ćemo možda znati za različite vrste planeta od tamne materije, različite vrste životnih oblika… postoji ogroman potencijal za poboljšanje znanja.“

Jadugoda je drugi podvig Indije u podzemnim laboratorijskim eksperimentima. Godine 1992. sličan objekat u Karnataki Kolar bio je zatvoren nakon što je rudnik bio poplavljen. Tokom četiri decenije, u objektu koji se nalazio na 2-3 km ispod zemlje sprovedeni su neki eksperimenti.

„Dvadeset pet godina kasnije, Indija ima još jedan podzemni istraživački objekat, iako nije duboko, ali je barem naš“, rekao je naučnik SINP Nabe Mondal, koji je više od jedne decenije radio u objektu Kolar.

Prethodni tekstIndijski naučnici napravili gorivo od sunčeve svetlosti i veštačkog lista
Sledeći tekstSusret ministra Dačića i indijskog ministra spoljnih poslova

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime