Susret ministra Dačića i indijskog ministra spoljnih poslova

Na marginama Bledskog strateškog foruma, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa državnim ministrom za spoljne poslove Republike Indije Mobašar Džaved Akbarom.

Na današnjem sastanku potvrđena je obostrana spremnost za dalje unapređenje ukupne, posebno ekonomske saradnje između Republike Srbije i Indije.

Zajednički je ocenjeno je da je poseta tadašnjeg predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Indiji radi učešća na „Vibrant Gujarat Global Summit“, koja je inače bila prva poseta Indiji iz Srbije na tom nivou u poslednje tri decenije, dala značaj impuls daljem jačanju političkog dijaloga, kao i saradnje na strateškom i ekonomskom planu.

Ministar Akbar je pozvao ministra Dačića u posetu Indiji, što je sa naše strane sa zadovoljstvom prihvaćeno, posebno u kontekstu predstojećeg značajnog jubileja, 70. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Republike Indije.

Potvrđena je dalja podrška Indije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, na čemu je sa naše strane izražena posebna zahvalnost.

Obostrano je konstatovano postojanje značajnih potencijala za dalje unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje i dogovorene su dalje aktivnosti na postizanju postavljenog cilja povećanja obima robne razmene u narednih 5 godina na milijardu USD. Tokom sastanka, razmenjena su mišljenja i o novim indijskim investicijama u Srbiji, pored dosadašnje uspešne investicije indijske Embassy Group u projekat IT parka u Inđiji.

Sa indijske strane je izraženo posebno zadovoljstvo i povodom Odluke o ukidanju viza državljanima Indije nosiocima običnih pasoša za tranzitiranje i boravak u Republici Srbiji do 30 dana tokom jedne godine.

Prethodni tekstU Indijskoj podzemnoj laboratoriji 21. veka: traganje za „tamnom materijom“
Sledeći tekstNovi vid rezervacija za inostrane turiste

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime