Dačić na marginama Pokreta nesvrstanih razgovarao sa kolegom iz Indije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nalazi se na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja koji se održava u Bakuu, a na marginama tog sastanka Dačić je razgovarao sa kolegama iz Bangladeša, Šri Lanke, Indije, Kambodže, Malezije i Zimbabvea.

Dačić je u razgovoru sa ministrom inostranih poslova Bangladeša Abudolom Momenom istakao da je potrebno intenzivirati kontakte i dijalog kako bi se odnosi vratili na nivo iz prošlosti. Dačić je istakao da su dve zemlje tradicionalno prijateljske zemlje i pozvao Momena da poseti Srbiju, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Momen se složio da je Srbija veliki prijatelj i da treba raditi na unapređenju bilateralne saradnje. On je naveo da se tokom sledeće godine planira niz manifestacija povodom 100 godina od rođenja oca nacije Šeika Rahmana i pozvao ministra Dačića da tim povodom poseti Bangladeš.

Sa ministrom inostranih poslova Šri Lanke Tilakom Marapanom Dačić se složio da dve zemlje imaju tradicionalno prijateljske odnose i da postoji dosta prostora za unapređenje bilateralne saradnje.Šef srpske diplomatije zahvalio je na principijelnoj poziciji Šri Lanke u vezi sa pitanjem teritorijalnog integriteta Srbije.

Marapana je istakao da Šri Lanka želi da izgradi odnose sa Srbijom kakve je imala sa SFRJ. On je dodao da Šri Lanka nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Dačić je pozvao ministra inostranih poslova Šri Lanke da poseti Srbiju.

Indija veliki prijatelj i saveznik Srbije

Na sastanku sa ministrom inostranih poslova Indije Subramanjamom Džaisankarom Dačić se zahvalio na kontinuiranoj podršci te države teritorijalnom integritetu Srbije i obavestio indijskog kolegu o situaciji na Kosovu. Dačić je istakao da je Indija veliki prijatelj i saveznik Srbije, kao i da je za unapređenje bilateralnih odnosa važno održavati intenzivne kontakte i organizovati više zajedničkih aktivnosti.

Ministar inostranih poslova Indije istakao je da je teritorijalni integritet za Indiju vrlo važno pitanje i zahvalio je na podršci koju je Srbija uvek pružala Indiji u vezi sa ovim pitanjem, ističući da se njihova pozicija u vezi sa КiM neće menjati. Objasnio je da postoji veliko interesovanje indijskih kompanija za investicije u inostranstvu, kao i da se fokus poslednjih godina pomera sa Zapadne Evrope na nova tržišta.

Кao jednu od oblasti u kojima bi se mogla ostvariti veća saradnja izdvojio je oblast turizma.

Kambodža ponovo otvara ambasadu u Beogradu

Dačić se na marginama ministarskog sastanka Pokreta nesvrstanih zemalja u Bakuu sastao odvojeno, sa državnim ministrom Кambodže David Luijem, i sa ministrom inostranih poslova Malezije Saifudinom Abdulahom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije je istakao da Kambodža i Srbija imaju tradicionalno prijateljske odnose, ali da prijateljstvo treba negovati i u tom kontekstu je pozdravio odluku Kambodže da ponovo otvori ambasadu u Beogradu, navodi se u saopštenju. Dačić je zahvalio na podršci Kambodže po pitanju Kosova.

Državni ministar Кambodže naglasio je da otvaranje ambasade predstavlja krunu dobrih bilateralnih odnosa i izrazio nadu da će i Srbija uskoro doneti odluku da ponovo otvori ambasadu u Кambodži. On je ukazao da postoji veliki prostor za unapređenje ekonomske saradnje, što će biti jedan od najvažnijih zadataka nove ambasade.

U razgovoru sa malezijskim ministrom Dačić je podsetio da su Malezija i SFRJ imale snažne prijateljske odnose, ali da su veze vremenom oslabile i da treba uložiti napore kako bi one ponovo oživele. On je upoznao svog malezijskog kolegu sa istorijatom problema Кosova i aktuelnom situacijom.

Šef diplomatije Malezije rekao je da njegova zemlja uvek nastoji da sagleda širu sliku problema, da želi da ima dobre odnose sa svima i da se ne svrstava ni na jednu stranu. Rekao je da razumeju situaciju u vezi sa Кosovom, i da bez obzira na činjenicu da je Malezija priznala Kosovo, podvukao da dve zemlje treba da rade na jačanju bilateralnih odnosa.

Sa ministrom za lokalnu upravu i javne radove Zimbabvea Džulijem Mojom Dačić je razgovarao o bilateralnim odnosima.

Mojo se složio da treba raditi na obnavljanju prijateljskih odnosa, ukazujući da je lično sarađivao sa srpskim kompanijama u Zimbabveu.

Mojo je pozvao da se kompanije iz Srbije ponovo aktivno uključe u poslove u Zimbabveu.

Dačić je ukazao na tradicionalne prijateljske odnose dve države, istakavši da je Zimbabve uvek podržavao Srbiju.

Podsetio je da je u prošlosti, pored dobrih političkih odnosa postojala veoma razvijena saradnja, posebno u oblasti obrazovanja, građevinarstva i vojne saradnje, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Prethodni tekstSmoothie za popravljanje raspoloženja
Sledeći tekstOdličnih 10 načina da proslavite Divali van svoje kuće

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime