Indijski naučnici napravili gorivo od sunčeve svetlosti i veštačkog lista

Foto: Josch13/pixabay.com

Indijski naučnici napravili su veštački list koji apsorbuje sunčevu svetlost i stvara vodonično gorivo iz vode. Ovaj poduhvat može da obezbedi čistu energiju za napajanje ekoloških automobila u budućnosti. Ultratanki bežični uređaj imitira biljke za proizvodnju energije koristeći vodu i sunčevu svetlost.

„Poznato je da će proizvodnja struje iz obnovljivih izvora energije biti krajnje rešenje za sve naše probleme u oblasti energije i životne sredine“, rekao je Chinnakonda S Gopinath, viši naučnik u Nacionalnoj hemijskoj laboratoriji za naučna i industrijska istraživanja u Puni.

CSIR je državna organizacija za istraživanje i razvoj.

Gopinat je rekao da njegov tim radi već skoro deceniju kako bi iskoristio molekule vode i proizveo vodonik. „Spaljivanje vodonika daje energiju i vodu kao nusproizvod, što ima značaj i relevantnost za današnji svet“, rekao je on, dodajući da ništa nije učinjeno kako bi se vodonik pretvorio u energiju, iako je Indija zemlja koja dobija puno sunčeve svetlosti.

„Ovo istraživanje veoma je bitno za našu zemlju. Indija ima puno sunčeve svetlosti tokom godine, ali se ona dovoljno ne koristi za proizvodnju energije ili vodonika“, rekao je on.

Novi uređaj sastoji se od poluprovodnika koji simuliraju sistem prirodnog lista. Kada svetlost obasja poluprovodnike, elektroni se kreću u jednom pravcu, stvarajući električnu energiju.

Struja skoro odmah razdvaja vodu od vodonika, a istraživači veruju da je to jedan od najčistijih oblika goriva, jer je njegov glavni nusprodukt voda. Trenutno se vodonik proizvodi od fosilnih goriva procesom koji emituje veliku količinu ugljen-dioksida – gasa koji doprinosi globalnom zagrevanju.

„Pokušali smo da proizvodimo solarni vodonik. Metoda je jednostavna i izvodljiva i postoji odlična mogućnost da se to unapredi i iskoristi“, rekao je viši naučnik Gopinath.

Istraživanje objavljeno u časopisu „Scientific Reports“ navodi da uređaj veličine dlana može proizvesti šest litara vodonika za sat vremena. Naučnik je rekao da je potreban dodatni rad na ovom projektu.

„U ne tako dalekoj budućnosti mogli bismo očekivati da vidimo automobil koji pokreće vodonik proizveden iz procesa veštačkog lista“, rekao je Gopinat.

Auto-proizvođači takođe pokušavaju da naprave automobile koji kao gorivo koriste vodonik.

Prethodni tekstOvo je Indijac koji je kao 100-godišnjak istrčao maraton
Sledeći tekstU Indijskoj podzemnoj laboratoriji 21. veka: traganje za „tamnom materijom“

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime