U indijskoj vojsci vole rusko naoružanje

Pentagon je pre nekoliko dana upozorio Nju Delhi da bi Sjedinjene Države mogle da uvedu sankcije Indiji zbog kupovine oružja od Rusije. Uprkos tome, Indija ne odustaje od planova da kupi više od 450 tenkova od Rusije, i to u vrednosti od 1,93 milijarde dolara.

Indija, koja je među najvećim ruskim mušterijama, prošle nedelje je dobila zeleno svetlo za kupovinu 464 tenka T-90MS od Rusije.

Indija ima već više od hiljadu T-90, različitih tipova. Kada se svi saberu, ima ih više od same Rusije. Pored njih, u armiji su i stariji tenkovi, T-72.

Nisu u pitanju samo tenkovi, Indija ima i oko stotinu ruskih „migova 21“, „migove 29“ ali i više od 200 Su-30MKI.

U oktobru prošle godine Indija je poručila pet sistema S-400 u vrednosti 5,43 milijarde dolara. Očekuje se da će joj biti isporučeni do 2020. godine.

Ovaj odbrambeni raketni sistem može da presretne i uništi mete na razdaljini do 400 kilometara. Nju Delhi je saopštio da će obaviti kupovinu bez obzira na to što će SAD tražiti sankcije.

Indija želi da izgradi mornaricu sopstvene proizvodnje, ali veliki broj brodova je i strane proizvodnje. Među malim brojem nuklearnih podmornica koje poseduje je INS „čakra“, koja je zapravo rusko plovilo. Izdata je indijskoj mornarici 2012, i to na period od deset godina.

Indijski nosač aviona INS „vikramaditja“ je zapravo izmenjen nosač aviona iz sovjetske ere.

Indija ga je kupila pre nekoliko godina, i jedini je brod tog tipa.

U Kerali se gradi nosač aviona „vikrant“. Rok za završetak je 2021. godina.

(RTS)

Prethodni tekstPutovanje kroz staru Indiju
Sledeći tekstPogrešno glasao, pa sebi odsekao prst

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime