Veličanstvena mesta u Indiji pod zaštitom Uneska (prvi deo)

Foto: Wikipedia/Ashinpt

Kad se spomene Indija, među prvim asocijacijama je Tadž Mahal. Ovog puta se osvrćemo na manje poznate, ali podjednako neverovatne kulturne i prirodne dragulje ove zemlje.

1. Nacionalni park Khangchendzonga: skrivena zemlja

Ova šuma u Sikimu nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine kao mesto od prirodne i kulturne važnosti, koje su isprepletane. Reka Rathong Chu koja protiče kroz nacionalni park i njena dolina koja ih okružuje se smatraju svetim u narodu Lepča i u tibetanskom budizmu, piše američki National Geographic.

Park ima ogromnu geografsku raznovrsnost, pa tako pejzaž varira od padina gustih šuma do stenovitih planina sa 18 glečera. Postoji 19 planinskih vrhova na više od 5,7 km, a najviši je Khangchendzonga, koji je treći najviši u svetu sa 8.5 km.

Šuma pruža utočište retkim crvenim pandama, dok su viši planinski predeli rezervisani za snežne leoparde. Mesto je takođe bogato pticama (više od 500 vrsta je ovde pronađeno).

2. Agra: moćni bastion

Ovo mesto je starije od Tadž Mahala i bilo je dom mogulskim imperatorima više od jednog veka, dok svoje odaje nisu premestili u Delhi sredinom 1600-ih godina.

Ovu vojnu tvrđavu od crvenog peščara je izgradio Ahbar, jedan od najmoćnijih vladara mogulskog carstva. Bedemi koji okružuju kompleks na više od 2.4 km visoki su 6 metara, a Abharov unuk Šah Džahan je dodao palate, džamije i druge strukture od belog mermera u kompleksu dajući mu sofisticiranost.

Sa ove tvrđave su pruža jedan od najboljih pogleda na Tadž Mahal.

3. Gradski kompleks Čandigar: umetnost

Gradski kompleks Čandigara slavi rad švajcarsko-francuskog arhitekte Le Korbizjea, koji je zaslužan za stvaranje novog arhitektonskog jezika koji je napravio raskid s prošlošću.

Capitol Complex in sector 1, Chandigarh, designed by Le Corbusier from where the administration of the great city is done.

Gepostet von Chandigarh : The City Beautiful am Dienstag, 22. Januar 2013

Kompleks se sastoji od tri važne državne zgrade: sekretarijata, vrhovnog suda i zakonodavne skupštine. Ovde se takođe nalazi ispomenik Otvorene ruke, ogromne metalne ruke koja simbolizuje otvorenost i mir.

Prethodni tekstU Indiji se ponovo igra ozbiljan fudbal
Sledeći tekstVeličanstvena mesta u Indiji pod zaštitom Uneska (drugi deo)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime