Vodeći projekti vlade Indije

Foto: Twitter/NarendaModi

Нajvažniji reformski programi indijskog premijera Narendre Мodija su ujedno vodeći projekti indijske razvojne politike. Оni imaju za cilj neophodnu državnu podršku oblastima poput obrazovanja, zdravstva, infrastrukture, urbanizma, ruralnog razvoja, razvoj veština i znanja, zapošljavanja i drugih bitnih oblasti.

Program „Digitalna Indija” je fokusiran na tri ključne oblasti – in­frastruktura na usluzi svakom građaninu, državna uprava i usluge na zahtev i digitalno opismenjavanje građana – sa ciljem obezbeđenja in­krementalnog rasta indijskog BDP-a 20–30% do 2025. Indija treba da postane vodeći igrač u digitalnoj tehnologiji, omogući rešavanje tre­nutnih i budućih izazova, osnaži položaj privrede, društva i obezbedi zemlji mesto vode će ekonomije znanja.

Od pokretanja inicijative u julu 2015. značajan napredak je ostvaren u okviru nekoliko projekata progra­ma „Digitalna Indija“.

„Make in India” – „Proizvodite u Indiji” je inicijativa indijske vlade pokrenuta 25. septembra 2014. sa ciljem podsticanja multinacional­nih ali i domaćih preduzeća da proizvode u Indiji. Osnovni cilj ini­cijative je stvaranje novih radnih mesta i unapređenje veština i znanja u 25 privrednih sektora. Inicijativa takođe ima za cilj postizanje vi­sokih standarda kvaliteta i minimiziranje uticaja proizvodnje na ži­votnu sredinu. Pokrenuta je u nadi da će privući strani kapital i nove tehnologije u Indiji.

Indijski Premijer Narendra Modi smislio je program „Veštine In­dije” kako bi zemlju transformisao u svetski centar veština i znanja i ujedno indijskoj omladini omogućio bolje uslove za život. Indija je mlada nacija i program „Veštine Indije” ima za cilj da stvori prilike, prostor i mogućnosti za razvoj mladih indijskih talenata u različitim oblastima širom Indije. Inicijativa teži je da uspostavi konvergenciju i koordinaciju među svim entitetima koji rade na jedin­stvenom zajedničkom cilju.

„Smart Cities” – projekat „pametnih gradova” pokrenut je u junu 2015. sa ciljem izgradnje održivih i inkluzivnih gradova koji pružaju osnovnu infrastrukturu i pristojan kvalitet života indijskim građanima. Grado­vi koji imaju čisto i održivo prirodno okruženje i primenjuju „pametna” rešenja. Srpska IT kompanija „Schneider Electric DMS NS”, koja se bavi is­traživanjem, razvojem i inženjeringom softvera za upravljanje električ­nim mrežama, uključena je u projekat iz gradnje pametnog grada Naja Raipur (savezna država Čatisgarh)

„Startap Indija”, program namenjen izgradnji snažnog eko­sistema za negovanje inovacija i startapova u zemlji, sa ciljem postizanja održivog ekonomskog rasta i generisanja mogućnosti zapošljavanja. Inicijati­va pruža pomoć preduzetnicima radi ekspanzije poslovanja i generisanja privrednog rasta, a ujedno da je priliku i poslovnim inkubatorima i pojedinačnim investitorima. Ova inicijativa treba da stvori pot­puno novu dimenziju preduzetništva i omogući uspostavljanje mreže startap firmi u Indiji.

Danas je Indija treća zemlja u svetu po bro­ju novoosnovanih firmi. Indija je najmlađa startap nacija u svetu, jer čak 72% osnivača su mlađi od 35 godina. Indijski grad Bengalur iza­bran je među 20 najboljih startap eko­sistema u svetu. Očekivanja su da će inovativna startap industrija značajno doprineti budućem ekonom­skom prosperitetu zemlje.

Prethodni tekstBolivud na Tašmajdanu uz indijski blokbaster „Bajirao Mastani“
Sledeći tekstRosnjeft se širi u Indiji, ugovor vredan 13 milijardi dolara

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime