Rosnjeft se širi u Indiji, ugovor vredan 13 milijardi dolara

Foto: Pixabay.com/lalabell68

Ruski naftni gigant pod kontrolom države, Rosnjeft, saopštio je nedavno da je zaključio sporazum sa indijskom kompanijom Esar Ojl, a sporazum pojedinačno predstavlja najveće strano ulaganje u Indiji i ima strateški značaj za Rusiju.

Najavljen u oktobru 2016. godine kada su cene nafte pale, ugovor vrednuje na 12,9 milijardi dolara indijsku grupu Esar Ojl koja poseduje jednu od najsavremenijih svetskih rafinerija – Vadinar – i kontroliše više od 3.500 benzinskih stanica, prenosi agencija Frans pres.

Rosnjeft preuzima 49 odsto akcija u Esaru, dok drugoh 49 odsto kupuje konzorcijum u kojem je pored ostalih i globalni div u trgovini sirovinama – Trafigura.

Esar je u saopštenju naveo da je ovo „najveće rusko pojedinačno strano ulaganje u Indiju“, a takođe i „najveća strana investicija u Indiji“.

Mediji prenose da je jedan od braće osnovača kompanije, Šaši Ruija, izjavio da je „to istorijski dan za indijsko-ruske ekonomske odnose“, i da sporazum „odražava zajedničku viziju dva najdinamičnija svetska lidera“.

„Zajedno sa našim partnerima nameravamo da podržimo kompaniju (Esar) kako bismo znatno poboljšali njene finansijske performanse i, u srednjem roku, usvojili strategiju njenog razvoja“, naveo je u saopštenju šef Rosnjefta, Igor Sečin.

Dodao je da je „zaključivanje sporazuma izuzetno dostignuće za Rosnjeft – jer je kompanija ušla na azijsko-pacifičko brzorastuće tržište visokog potencijala“.

Ovaj ugovor se smatra strateškim trijumfom Rusije, koji zemlji otvara druga tržišta dok je Kremlj, a i Rosnjeft, pod sankcijama EU i SAD zbog ukrajinske krize.

Iz Rosnjefta su poručili da će Esarova rafinerija Vadinara dozvoliti preradu sirove nafte proizvedene u Venecueli, koja se teško rafiniše, dodaje se u informaciji.

Prethodni tekstVodeći projekti vlade Indije
Sledeći tekstSpor je rešen: Indija i Kina povukle trupe sa Himalaja

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime