Zaštitna oprema indijskih lekara

Nestašica zaštitne medicinske opreme u Indiji prisilila je neke lekare da koriste kabanice i kacige za motocikle u borbi protiv koronavirusa.

Više lekara koji su na prvim linijama fronta u borbi protiv koronavirusa reklo je da su zabrinuti da će bez adekvatnih maski i kombinezona i sami postati meta virusa.

U Kolkati (nekadašnja Kalkuta), na istoku zemlje, mlađi lekari glavnog odeljenja za lečenje obolelih od koronavirusa u bolnici za zarazne bolesti prošle nedelje su dobili plastične kabanice u kojima bi trebalo da pregledaju pacinete, rekla su dvojica lekara, a fotografije zaštitne opreme prosledili Rojtersu.

„Nećemo raditi po cenu života“, rekao je jedan od lekara koji je odbio da kaže ime i prezime.

Doktor Asis Mana, odgovoran za nadzor u bolnici, nije želeo da komentariše situaciju.

U severnoj državi Harijani pored Nju Delhija, doktor Sandip Garg iz bolnice ESI je rekao da koristi kacigu za motocikl jer nema ni jednu masku N95 koja pruža značajnu zaštitu od virusa.

„Živimo od molitve, ne možemo se spasiti oslanjajući se na zdravstveni sistem“, rekao je viši vladin zvaničnik u Nju Delhiju, koji je takođe odbio da bude imenovan zbog osetljivosti situacije.

U državnoj bolnici u gradu Rotaku u Harijani nekoliko mlađih lekara odbilo je da pregleda pacijente dok ne dobiju adekvatnu zaštitnu opremu.

Lekari su osnovali i neformalni fond za covid-19 u kojemu svaki od njih učestvuje sa donacijom od 1000 rupija (oko 11 evra) da se kupe maske i druga oprema, rekao je jedan od lekara.

Vlada premijera Narende Modija u ponedeljak je saopštila da Indija nastoji da nabavi veće količine zaštitne opreme u zemlji, kako bi se prevazišla nestašica.

Indija je do sada registrovala 1.251 zaraženog, a umrle su 32 osobe. Prema jednom predviđanju, do sredine maja u Indiji bi moglo biti zaraženo više od 100.000 ljudi.

(Hina)

Prethodni tekstPakistan i Indija vozove pretvaraju u pokretne bolnice
Sledeći tekstIndija ne planira da produži 21-dnevni karantin zbog korona virusa

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime