Zašto je Indija najbrže rastuća privreda na svetu?

Jedna od najmnogoljudnijih zemalja sveta Indija doživljava veliki ekonomski uspon zahvaljujući digitalizaciji.

Ona je započeta još devedesetih godina prošlog veka i očekuje se da do 2022. vrednost digitalne ekonomije dostigne trilion dolara, izjavio je danas ambasador Indije u Srbiji Subrata Batačardži.

On je na regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunicijama i medijima „Digital 2019“ predstavio uspešnu priču „Digitalna Indija“ i istakao da je Indija zato sada najbrže rastuća privreda u svetu vedna oko tri miliona dolara i da tome dosta doprinosi mlado stanovništvo, ali i veliki razvoj startapova.

„Bez startapa nema rasta niti razvoja“, naglasio je ambasador.

Kaže da su devedesete godine započeli digitalizaciju u Indiji i da je već od 2000-tih godina IT sektor počeo da cveta u toj zemlji.

Indija, kako je rekao, treba sa sedmog na dođe na peto mesto najvećih svetskih privreda.

„Indija je smanjila siromaštvo, unapredila zdravlje i učinila obrazovanje veoma pristupačnim“, naglasio je on.

Batačardži je rekao da je četvrta industrijska revolucija odnosno digitalizacija u velikom zamahu u Indiji i da se pripremaju za veliki protok podataka na internetu, koji je potreban celoj zemlji, zbog čega se dosta ulaže u brzi internet.

„E-uprava je unapredila vladinu efikasnost i povezala više od milijardi ljudi biometrijskim karticama. Imamo oko 560 miliona korisnika interneta, što je oko tri – četvrtine evropske populacije. Imamo i više od jedne milijarde korisnika smart telefona“.

Naglasio je da je internet postao „kapija i veza“ između pojedinca i vlade.

Takođe, u Indiji je e-trgovina porasla u 2018. za 51 odsto, a indijsko IT tržište u oblasti zdrastvo se procenjuje na milijardu dolara.

Ambasador Indije dodaje da se očekuje da će do 2020. IT industrija dostići 7,5 odsto BDP-a zemlje.

„Morate da budete digitalni kako biste opstali i napredovali. Upavo su startapovi način da uspete i to je u Indiji postala glavna platforma. Digitalni svet je postao za mlade ogromna prilika za pronalazak posla u IT sektoru i uopšte“, rekao je on.

Batačardži je istakao da Srbija i Indija mogu više da sarađuju u oblasti IT i posebno digitalnih tehnologija i kada je reč o veštačkoj inteligenciji.

(Tanjug)

Prethodni tekstIndijski premijer se na ruskom zahvalio Rusiji
Sledeći tekstIndija: Umetnička dela uz pomoć šivaće mašine (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime