Zbog lažnih vesti o korona virusu Indijac uništio farmu kokošaka

Indijski farmer uništio kokoške i jaja vredne gotovo 800.000 dolara zbog lažnih vesti o korona virusu.

Koronavirus u Indiji bio je smrtonosan za živinsku industriju, uz lažne glasine koje su jednog farmera naterale da uništi čitav biznis.

Dr Sureš Batlekar, stočar iz grada Dahanu u državi Maharaštra, jedan je od mnogih lokalnih proizvođača peradi koji su postali žrtve panike vezane za koronavirus, podstaknute objavama na društvenim medijima koji sugerišu da bi COVID-19 mogao da se prenosi belim mesom.

Iako neutemeljene, glasine su se proširile poput požara na platformama za razmenu poruka kao što je Vocap, zbog čega su mnogi izbacili piletinu i jaja iz svoje svakodnevne ishrane, dok je prodaja peradi opala za čak 80 procenata širom Indije, trećeg najvećeg proizvođača jaja i četvrtog.

Napori profesionalaca u industriji, zakonodavca i veterinara da uvere javnost do sada su bili uzaludni.

Neki poljoprivrednici, koji se bore da isplate svoje zaposlene zbog nedostatka potražnje, odlučili su se za drastične mere.

„Zbog gubitaka, moji radnici nemaju posla, jer sam obustavio proizvodnju“, rekao je Batlekar, objašnjavajući zašto je odlučio da uništi oko oko 782.000 dolara vredna jaja i jednodnevne piliće.

Indijska vlada je preduzimala mere da zaustavi širenje laži. Poveli su kampanju podizanja svesti o virusu u odnosu na peradarsku industriju.

Vlasti takođe traže da procesuiraju one koji šire glasine. Udruženje za uzgoj peradi u Puneu podnelo je žalbu policiji koja optužuje čoveka iz Zapadnog Bengala da je izvor glasina. Navodni prevarant sada je uhapšen.

Iako postoji soj gripa – uobičajeno poznat kao „ptičji grip“ – koji može zaraziti ne samo ptice, već i ljude, nije bilo naučnih dokaza da se koronavirus COVID-19 može preneti kokošima.

„Postoji zabluda da će se koronavirus širiti piletinom, ovčetinom i morskom hranom. Nema toga. Naučno nije dokazano “, rekao je G. S. G. Aiangar, šef Indijske uprave za sigurnost hrane i standarde (FSSAI).

(Alo.rs)

Prethodni tekstIndijska kompanija GMR odustala od trke za crnogorske aerodrome
Sledeći tekstIndija – jedan od globalnih lidera solarnih elektrana

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime