Zemlje BRIKS-a jačaju saradnju u sektoru obrazovanja

Foto: gov.in

Zemlje BRIKS-a – Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južna Afrika – danas su u Nju Delhiju odlučile da olakšaju uzajamnu razmenu studenata i saradnju fakulteta na institucionalnom nivou, posebno u oblastima kao što su energetika, klimatske promene, vodeni resursi i ekonomija.

Nakon sastanka, ministri obrazovanja pet zemalja doneli su Deklaraciju o obrazovanju, kojom sve članice BRIKS-a pristaju da svake godine organizuju konferencije univerziteta u BRIKS mreži.

Godišnje konferencije održavaće se u zemlji koja trenutno predsedava BRIKS-om, kaže se u Deklaraciji.

Zemlje BRIKS-a čine inače više od polovine svetske populacije.

Druga ključna odluka na sastanku bila je odluka o uspostavljanju čvorišta institucija u svakoj zemlji i stvaranju institucionalne mreže za deljenje dostignuća u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT politika), dostupnih i rapoloživih obrazovnih resursa i e-resursa, uključujući e-biblioteke.

Na kraju konferencije BRIKS grupe, državni ministar za HRD Mahendra Nath Pandey zahvalio se ministima na poseti i podršci.

Deklaracijom je pet zemalja takođe odlučilo da ojača BRICS – TVET (tehničko i stručno obrazovanje i obuku) i da radna grupa za razvoj nacionalnih izveštaja sprovodi različite studije.

Zemlje BRIKS-a izrazile su i spremnost da rade na obezbeđivanju sveobuhvatnog i kvalitetnog obrazovanja i promovisanju mogućnosti doživotnog učenja za sve.

Prethodni tekstIndija će ostvariti rast BDP-a u narednoj godini
Sledeći tekstDeca u Indiji dobijala ime po Josipu Brozu Titu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime