Značenje crvene tačke na čelu Indijki

Nemoguće je ne primetiti crvenu tačku između obrva na čelu indijskih žena, a da li ste znali šta ona znači?

Tilak ili potu stvara osećaj svetosti kod onog ko je nosi kao i kod onih koji je posmatraju. Poznata je kao religiozna oznaka. Oblik i boja razlikuju se prema kasti, religijskoj sekti ili prema obliku Boga u kojeg se veruje.

Većina religioznih Indijaca, posebno udate žene nose tačku, tilak ili potu na čelu. Ona se nanosi dnevno nakon kupanja i u posebnim prilikama pre ili posle rituala ili posete hramu. U mnogim zajednicama, udatim ženama se savetuje da uvek stavljaju oznaku na čelo sa kumkumom (biljni prah crvene boje). Ortodoksni članovi ih nanose tokom rituala.

Tačka na sredini čela nanosi se i na kipove svetaca i na slike Boga kao čin poštovanja i u mnogim delovima severne Indije kao znak dobrodošlice i počasti prema poštovanom gostu ili tokom praćenja sina ili supruga na putovanja. Tačka, tilak razlikuje se po boji i obliku.

Običaj nije bio rasprostranjen u vedsko doba. Popularnost je stekao u doba Purana. Neki veruju da je potekao iz južne Indije.

U ranijim vremenima, četiri kaste (temeljene na boji, varna) nosile su različite oznake: Brahmana, Kšatrija, Vaišya i Sudra.

Brahman je stavljao belu oznaku koja simbolizuje čistoću jer njegova je profesija bila ili akademske ili svešteničke prirode. Kšatrije su stavljale crvenu kumkum oznaku označavajući tako pripadnost ratnicima. Vaišje su nosile žutu oznaku (turmenic prah) označavajući tako napredak jer je to kasta trgovaca i poslovnih ljudi posvećenih stvaranju bogatstva. Sudre su nanosile crnu oznaku (bhasma, kasturi) označavajući tako služenje jer su podržavali ostale tri kaste. Poštovatelji Višnua nanose na čelo chandan tilak u obliku slova „U“, poštovatelji Šive nanose tripundra u obliku oznake za jednako „=“ (bhasma), poštovatelji Devi nanose crvenu tačku sa kumkumom itd.

Chandan, kumkum ili bhasma koji se nude Bogu, uzimaju se nazad kao prasad (blagoslovljeni) i nanose se na čelo. Tilak pokriva mesto između obrva – sedište pamćenja i mišljenja. U jeziku joge poznato je pod imenom Ajna čakra. Tilak se nanosi uz molitvu: „Neka se setim Boga; neka ovaj pobožni osećaj prožima sva moja dela. Neka u svim delima budem pravedan.“

Čak i ako privremeno zaboravimo na ovaj stav, oznaka na čelu nas podseća na našu odluku. Tilak je tako blagoslov od Boga i zaštita od pogrešnih sklonosti i sila.

Celo telo odašilje energiju u obliku elektromagnetskih talasa – čelo i tačka između obrva posebno. To je razlog zašto briga nosi sa sobom toplinu i uzrokuje glavobolju. Tilak ili potu hladi čelo, štiti nas i čuva od gubitka energije. Ponekad se celo čelo prekrije sa bhasmom ili chandanom. Korištenje plastičnih „samoljepljivih bindi“ tačaka nije korisno iako one služe kao ukras. Ovaj je običaj Indijcima jedinstven i pomoću njega se mogu svuda prepoznati.

(espreso.rs)

Prethodni tekstIndijka u 65. godini rodila drugo dete
Sledeći tekstČilić zbog kolena otkazao učešće na turniru u Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime