Ajurveda – tradicionalna indijska medicina

Foto: brittanyannlewis0/Pixabay.com

Kako zvanična medicina, i pored vrhunske dijagnostike, često ne uspeva da otkrije uzroke mnogih bolesti, a kamoli da ih uspešno leči i izleči – pacijenti masovno traže spas u alternativnim metodima lečenja. Jedna od najdelotvornijih upravo je indijska ajurveda.

Poreklom iz Indije, ajurveda („nauka o dugom životu“) predstavlja vrstu tradicionalne medicine. Ova tradicionalna indijska nauka o zdravlju svoje principe temelji na „celokupnom opsegu života“ i svetom i prirodnom načinu življenja.

Zapisi o ovoj drevnoj medicinskoj veštini sežu još u vedski period Indije (od 5.000 p.n.e. do 500. godine). U narednim vekovima, stručnjaci za ajurvedu usavršili su niz medicinskih i hirurških tretmana za lečenje raznih bolesti. Ajurveda je danas priznati deo tradicionalne (komplementrane i alternativne) medicine.

Specifičnost ajurvede upravo je u tome što ona sagledava i rasvetljava ljudski život i zdravlje kroz jedinstvo tela, duha i uma, ukazujući pri tom na korisne, beskorisne, srećne i nesrećne aspekte života.

Zdravlje je u ajurvedi označeno kao stanje ekvilibrijuma dosha (humoura), agni (digestivnih sokova, enzima i hormona), dhatu (tkiva) i normalnog izlučivanje mala (otpadnih materija), zajedno sa srećnim stanjem atma (duše), indriya (senzornih i motornih organa) i manas (uma).

Svoje osnovne principe ajurveda zasniva pre svega na ravnoteži triju elementarnih energija:

  • vazdušnog prostora – „vetar“
  • vatre i vode – „žuč“
  • vode i zemlje – „sluz“

Ukoliko su ove tri energije uravnotežene (postoje u jednakim količinama) – telo je zdravo.

Nezaobilazni delovi ajurvede:

  • vežbe
  • ručna masaža (posebnim uljima)
  • joga
  • meditacija

Ajurveda se primenjuje isključivo u tradicionalnim Vastu objektima.

Prethodni tekstJoga i krvni pritisak
Sledeći tekstIndija – kolevka šaha

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime